Džepni PC

Američka firma Antelope Technologies, vođena idejom da napravi prvi pravi džepni PC, koji se po dimenzijama može porediti sa PDA uređajima, proizvela je Modular Computing Core (MCC). U osnovi proizvoda nalazi se ideja o modularnim računarima, koji lako mogu da se prilagođavaju potrebama korisnika i da, po potrebi, budu prenosivi ili da se koriste kao stoni računari. MCC je jezgro dimenzija 76 x 127 x 19 mm koje sadrži procesor, hard disk, radnu memoriju, video i audio karticu i instaliran operativni sistem Windows XP.

Ukoliko vlasnik jezgra želi da MCC koristi „u pokretu“, treba da ga umetne u plastičnu školjku koja sadrži sistem za napajanje, ekran veličine 6,3 inča, osetljiv na dodir i sa rezolucijom 1024 x 768. Školjka ima dva USB porta, stereo ulaze i izlaze, bateriju koja traje oko tri sata, priključak za napajanje iz električne mreže i VGA izlaz, koji omogućuje priključivanje na standardni monitor. Zahvaljujući pomenutim priključcima, moguće je lako i brzo pretvoriti džepni uređaj u stoni kompjuter sa monitorom, tastaturom, mišem i drugim perifernim uređajima.

Proizvođač namerava da proizvede više tipova plastičnih školjki, tako da korisnik računara može da ga u potpunosti prilagodi svojim potrebama. Jezgro koje sadrži procesor Transmeta Crusoe 1 GHz, tvrdi disk kapaciteta 10 do 15 Gb i radnu memoriju od 256 Mb zajedno sa plastičnom školjkom košta 2.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.