Džon Poindekster pod lupom

Džon Poindekster (John Poindexter), penzionisani viceadmiral i bivši savetnik Ronalda Regana, nalazi se danas na čelu odeljenja američke vojske koje nosi naziv Information Awareness Office (IAO). Cilj tog odeljenja je da prati i otkriva sumnjivo ponašanje i da sprečava terorističke i kriminalne akcije. Reč je o ogromnoj bazi podataka u kojoj bi trebalo da budu pohranjeni najrazličitiji podaci o građanima Sjedinjenih Država, počev od onih javno dostupnih, pa sve do ličnih, poput sadržaja zdravstvenih kartona ili podataka o kupovini pomoću kreditne kartice.

Ovakva ideja (i njeno sprovođenje u delo) izazvala je brojne negativne reakcije pojedinaca, nevladinih organizacija, novinara i medija. Jedan od predstavnika „sedme sile“, Met Smit (Matt Smith), kolumnista nedeljnika „SF Weekly“, pokušao je da izoštri problem i pokaže svoj lični stav prema praćenju i nadgledanju građana. U svojoj kolumni pisao je o tome kako je probao da dobije intervju od Džona Poindekstera, tako što ga je pozvao telefonom (naveo je tačan broj telefona), ali nije uspeo da ga pronađe kod kuće (naveo je tačnu adresu). U daljem tekstu ovaj novinar je na duhovit način uspeo da otkrije koliko kuća košta, ko su prve komšije i zapitao se da li Džon Poindekster ima veze sa Donaldom Daglasom Poindeksterom, osuđivanim zbog seksualnih zločina u državi Merilend.

Met Smit nije se nadao da će njegov način iskazivanja protesta zbog ugrožavanja građanskih prava i sloboda podstaknuti mnoge aktiviste, hakere i novinare da nastave u istom smeru; uskoro su se na Internetu našli i satelitski snimci kuće Džona Poindekstera, podaci koji mogu da posluže hakerima za upad u njegov kompjuter, kao i brojni drugi najraznovrsniji lični podaci tog čoveka koji su objavljeni na preko 100 sajtova. Bivši predsednik Sjedinjenih Država, Bil Klinton, podržao je Poindekstera u nameri da napravi najsveobuhvatniju bazu podataka o građanima Sjedinjenih Država, dok se Bušova administracija još nije oglasila povodom akcije nezadovoljnih novinara, hakera i boraca za ljudska prava.

Među najmoćnijim američkim štampanim medijima, ideju o praćenju i nadgledanju građana najoštrije je kritikovao „New York Times“. Sam Poindekster nije komentarisao objavljivanje tih podataka, a na sve telefonske pozive novinara koji su pokušavali da dobiju izjavu odgovarala je telefonska sekretarica rečima: „Pretplatnik trenutno nije dostupan, pozovite kasnije.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.