E-knjige i bliže nego što mislimo

U svesti prosečnog stanovnika Srbije, Japan je već danas zemlja daleke budućnosti, od koje nas deli nekoliko tehnoloških generacija. A šta tek reći na mogućnost da već za koju godinu ultradisciplinovani Japanci, koji ne gube ni jedan trenutak, čak ni u prevozu (koji, naravno, funkcioniše bez vozača, potpuno automatski), u kom uvek imaju neku knjigu ili časopis, u rukama, umesto klasičnih – papirnih, počnu da drže elektronske knjige? Izgleda da je taj dan bliži nego što se iz srpsko-balkanske vizure može pretpostaviti…

Kompanije Toshiba, NTT Data i E-Book Initiative Japan Co. (EBI) zajednički su izmislile nov čitač elektronskih knjiga i promovisale ga na ovogodišnjem tokijskom sajmu knjiga. Prototip e-knjige opremljen je (logično) sa dva LCD ekrana, razvijenim specijalno za potrebe ovog proizvoda, spojenim po vertikalnoj ivici tako da sklop u celini deluje kao otvorena knjiga.

Svaki ekran ima dijagonalu od 7,7 inča, odnosno 19,6 cm, te rezoluciju od 150 piksela po inču. Ekrani imaju ugrađenu podršku za Microsoft-ovu tehnologiju ClearType za poboljšanje čitkosti teksta, tako da se, prema navodima Toshiba-e, pri deklarisanoj rezoluciji prikaz po svom kvalitetu sasvim približava kvalitetu štampanog teksta.

Naravno, prototip ne bi bio prototip da na njemu ne treba još da se radi kako bi se došlo do finalnog proizvoda. Tako su stručnjaci iz Toshiba-e trenutno usredsređeni na to kako da smanje masu e-knjige i nadaju se da će tokom dve godine, koliko iznosi period predviđen za finalizaciju ovog proizvoda, uspeti da je dovedu na više nego prihvatljivih 360 g, pri čemu će uz baterijsko napajanje moći da radi najmanje šest sati.

Sadržaj knjige učitava se preko bežične mreže malog dometa koji podržava protokol Bluetooth ili preko modula spoljnje memorije.

Predstavnik kompanije EBI, jednog od participanata ovog projekta, naglasio je da je ovaj prototipski primerak posebno prilagođen čitanju stripova koji su upravo specijalnost ove izdavačke kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.