E-mail slavi 30. rođendan

U skorašnjoj istoriji postoje samo tri ili četiri izuma koji su iz osnova promenili način na koji ljudi komuniciraju. Posle Morzeovog telegrama, Belovog telefona i Markonijevog (mnogi bi rekli Teslinog) radija, e-mail je, sasvim sigurno, jedan od tih revolucionarnih pronalazaka. Ovih dana on slavi svoj 30. rođendan.

Zaslužan za postojanje ovog servisa (kao i za upotrebu znaka @) jeste Rej Tomlinson (Ray Tomlinson), kompjuterski inženjer, koji danas radi u kompaniji „BBN Technologies“. Negde u jesen 1971. godine, on je poslao prvu e-mail poruku. Ni sam se ne seća da li se to desilo baš u oktobru, ali zna da je prve poruke slao samome sebi, testirajući svoj izum. Takođe, ne može ni da se seti ko je prva osoba koja je primila njegovu poruku.

U vreme kada je Rej došao na ideju da napravi program za slanje elektronske pošte, postojao je samo jedan program za slanje poruka, vrlo ograničenih mogućnosti: poruke su mogli da šalju i primaju samo korisnici istog kompjutera. Tomlinson je želeo da ode korak dalje i napravi aplikaciju koja bi omogućila komunikaciju između svih kompjutera u lokalnoj mreži. Pored pomenutog programa za slanje poruka, kao polazna tačka poslužio mu je i jedan drugi, namenjen prenosu datoteka. Posle 200 linija programerskog koda, stvoren je prvi e-mail klijent.

U vreme nastanka aplikacije Internet još nije postojao: njegov prethodnik, ARPAnet, projekat američke vojske, imao je tek dve godine. Ipak, Tomlinsonov program je nadživeo ARPAnet, a slanje elektronske pošte je za korisnike Interneta postalo jedna od najčešćih radnji. Mreža na kojoj je ovaj programer poslao prvi e-mail sastojala se od nekoliko stotina kompjutera, a oni su komunicirali pomoću modema, čija je brzina prenosa bila oko 20 puta manja od danas standardnog modela od 56K. Upravo je ovako mala brzina predstavljala ograničenje, pa su i poruke morale da budu izuzetno kratke.

Pravi „bum“ elektronske pošte započinje osamdesetih godina, sa pojavom PC-ja, da bi e-mail postao „hit“ u devedestim, deceniji u kojoj je Internet postao globalna mreža sa oko 500 miliona korisnika, i koja nastavlja da raste nesmanjenim tempom i u XXI veku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.