Ekološka „nokija“

U 2007. godini Nokia je ponudila na tržištu jeftin mobilni telefon s oznakom 3110 Classic. Ovih dana predstavila je novo („razvijeno“) izdanje tog modela – Nokia 3110 Evolve. Telefon je predstavljen pod parolom „zelenog“ modela, a namenjen je korisnicima koji će se, u ime ekologije, zadovoljiti skromnim mogućnostima i kvalitetom mobilnog telefona.
Nokia 3110 Evolve će se na tržištu naći u prvom kvartalu 2008. godine. Cena po kojoj će se prodavati još uvek nije objavljena. „Ekologija“ ovog modela sadržana je u biomaterijalu od koga je napravljena maska telefona (neka vrsta smeše zasnovane na hidrokarbonatu biljnog porekla). Komponente su, kako izjavljuju predstavnici „Nokije“, 60 odsto pogodne za reciklažu, a punjač za bateriju je znatno efikasniji od standardnih (mada nije objavljeno u čemu se i na koji način ta efikasnost ostvaruje).
U skladu sa svojim skromnim karakteristikama, Nokia 3110 Evolve spada u GSM mobilne telefone s podrškom za tri opsega ove mreže (na učestanostima 900, 1800 i 1900 MHz). Za paketski prenos podataka podržava GPRS i EDGE tehnologije, mada su njihove karakteristike znatno skromnije od najnovijih generacija mobilnih mreža (3G i 3,5G). Telefon je lagan (87 grama) i malih dimenzija (109 x 46 x 16 mm). Ima ugrađenu skromnu kameru rezolucije 1,3 megapiksela (sasvim u skladu s kategorijom kojoj pripada).
Najveća njegova slabost je skroman ekran. Iako ima 262.000 boja, njegova rezolucija je samo 126 x 160 piksela. Pored toga, sadrži i još neke sasvim uobičajene komponente bez kojih se mobilni telefoni danas ne mogu zamisliti – FM stereo radio, microSD slot za proširenje interne memorije, MP3 plejer, kao i mogućnost USB i Bluetooth povezivanja. Pomenute (efikasnije) baterije obezbeđuju ovom modelu razgovor u trajanju od 3,5 sati, dok njihovo korišćenje u „stand by“ režimu može trajati 16 dana. U svakom slučaju, i pored skromnosti, za pobornike ekologije biće sasvim dovoljno argumenata da odaberu ovaj model.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.