Električni automobil iz Silicijumske doline

Poštujući zahteve ekologije i zaštite životne sredine, mnogi proizvođači automobila upustili su se u realizaciju proizvoda na električni pogon. Mane tih automobila uglavnom su bile baterije, koje su njihovo kretanje s jednim punjenjem ograničavale na dužinu od 100 milja (oko 170 kilometara). Kompanija Tesla Motors je prevazišla to ograničenje i napravila automobil 21. veka pod nazivom Tesla Roadster.
Kompaniju Tesla Motors (San Carlos) iz poznate Silicijumske doline formirala su dva inženjera – Martin Eberhard (Martin Eberhard) i Mark Terpening (Marc Terpenning). Cilj im je bio proizvodnja sportskih automobila koji će „leteti“ brzinom ferarija ili poršea, ali na električni pogon. Kompanija je uskoro okupila oko 80 zaposlenih stručnjaka i prikupila početne investicije u iznosu od 40 miliona dolara. Tako je nastao elektromobil Tesla Roadster, koji je, poput kompanije koja ga je napravila, naziv dobio po poznatom naučniku Nikoli Tesli.
Tesla Roadster je sportski dvosed jarkožute boje. Njegov dizajn inspirisan je PC tehnologijom. To je u potpunosti električni automobil, za razliku od mnogih prethodnih modela, koji koriste kombinaciju električnog napajanja i benzinskog pogona (hibridni modeli). Napaja se litijum-jonskim baterijama, koje su mnogo snažnije, lakše i efikasnije od acidnih baterija za hibridne automobile. Elektromotor (AC indukcioni) je takođe mnogo snažniji nego u ranijim modelima.
Posebno je u ovom automobilu sofisticirana tehnologija rada i kontrole baterija. Kompjuterska mreža sa 13 procesora kontroliše rad više od 8.000 baterijskih ćelija. Baterije se mogu puniti preko običnog zidnog električnog priključka i u tom slučaju punjenje traje sedam sati. Takođe, može se koristiti poseban punjač, koji se uz doplatu može uzeti uz automobil i koji vreme punjenja smanjuje na četiri sata. Pune baterije obezbeđuju vožnju na putu dužine 250 milja (preko 450 kilometara). Maksimalna brzina kretanja je 135 milja na čas (preko 420 km/h), a za četiri sekunde postiže se brzina od 60 milja na čas (oko 100 km/h).
Neki proračuni pokazuju da je korišćenje električne energije za pogon automobila mnogo jeftinije. Procena je da cena iznosi jedan cent po pređenoj milji, dok je kod klasičnog benzinskog automobila ona 12,5 centi. Hlađenje motora obavlja se slično kao kod PC-ja – ventilatorima koji vreo vazduh odvode napolje. Kompanija Tesla Motors je napravila nekoliko prototipova elektromobila, a svaki je koštao oko milion dolara. Tesla Roadster je još uvek u fazi ispitivanja. Najavljeno je da će njegova početna cena iznositi 92.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.