U trendu

Elektronski papir u boji

Kompanija E Ink Corporation, već poznata u svetu kao jedna od najuspešnijih u proizvodnji elektronskog mastila i elektronskog papira, 20. oktobra prikazala je svoje najnovije ostvarenje u toj oblasti – kolor elektronski papir. Njegova prezentacija priređena je na Međunarodnoj izložbi ravnih ekrana (FPD – Flat Panel Display), koja je održana od 19. do 21. oktobra u Jokohami (Japan). Kompanija E Ink zapravo je prikazala prototip čitača elektronskih knjiga s kolor ekranom.

Elektronski papir u boji ova kompanija napravila je u saradnji s kompanijom Philips. On je realizovan korišćenjem iste tehnologije kao u slučaju realizacije monohromatskih ekrana napravljenih u ovoj kompaniji. Kao osnova koristi se tanka, savitljiva folija od čelika, a na nju se nanosi sloj elektronskog mastila, koje omogućava pretvaranje električnog signala u sliku. Na kolor ekranu boje su ostvarene dodavanjem filtara napravljenih u kompaniji Philips.

Na ovaj način realizovan elektronski papir omogućava formiranje mnogo tanjih ekrana od onih koji se ostvaruju LCD tehnologijom. Dve staklene ploče između kojih se postavlja aktivna TFT matrica kod LCD tehnologije moraju imati debljinu najmanje dva milimetra. U slučaju tehnologije izrade ekrana pomoću elektronskog papira kompanije E Ink, debljina čelične folije zajedno s nanetim slojem elektronskog mastila iznosi samo oko 0,3 milimetra.

Prototip čitača elektronskih knjiga s kolor ekranom, predstavljen na izložbi u Jokohami, ima težinu 150 grama (što odgovara težini klasičnog papirnog časopisa) i ukupnu debljinu 7,2 milimetra. Njegov ekran ostvaren je s rezolucijom 800 x 600 piksela. Za formiranje slike koristi se refleksija prirodne svetlosti, tako da nije potrebno da postoji posebno pozadinsko svetlo kao u slučaju LCD tehnologije. To ovako realizovane ekrane čini ekonomičnijim.

E Ink-ov čitač elektronskih knjiga zasnovan je na integrisanoj ploči kompanije Gumstix i Intel-ovom XScale procesoru brzine 400 megaherca (PXA 255). Ova integrisana ploča nudi različite ulazno-izlazne priključke, uključujući mogućnost bežičnog Bluetooth povezivanja, kao i USB i serijske načine povezivanja. Čitač se napaja litijum-jonskim baterijama koje se mogu dopunjavati, a uz uređaj se isporučuju dve takve baterije i odgovarajući punjač s adapterom.

Softver ovog uređaja baziran je na operativnom sistemu Linux. Primena čitača usmerena je ka prikazivanju različitih audio i video sadržaja, čuvanju podataka i razmeni sadržaja s računarom. Razmena se može vršiti direktnim povezivanjem ili preko MMC memorijske kartice (uz uređaj se isporučuje jedna kartica tog formata s kapacitetom 256 megabajta). Nakon prikazivanja čitača na pomenutoj izložbi, ovaj uređaj nalazi se u prodaji od 1. novembra po nimalo neznatnoj ceni od 3.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.