Epidemija virusa Bugbear.B

Početkom juna otkriven je novi virus – Bugbear.B, koji je verzija virusa Bugbear iz septembra 2002. godine. Bugbear.B stiže uz poruku elektronske pošte i koristi dobro poznati propust u programima Microsoft Outlook i Internet Explorer; zahvaljujući tim „rupama“, nije neophodno otvoriti fajl koji je stigao sa porukom da bi došlo do infekcije. Microsoft je davno objavio zakrpu koja onemogućava tako nešto, a možete je naći na stranici:

  • Microsoft Security Bulletin

    Na meti su korisnici Internet Explorer-a 5.0 i 5.5 koji još uvek nisu skinuli zakrpu; novije verzije pomenutog čitača nisu podložne automatskoj infekciji. Bugbear.B koristi dobro poznat metod za širenje – automatski se šalje na adrese koje pronađe na hard disku zaraženog računara. Virus stiže u obliku fajla koji nosi ime datoteke pronađene na zaraženom računaru i ima duplu ekstenziju (poslednja je .exe, .scr ili .pif). Adresa sa koje stiže poruka obično je zamaskirana, a naslov i tekst poruke (ako ih uopšte ima) javljaju se u brojnim varijacijama, često obogaćeni tekstom koji je virus pronašao u nekoj od datoteka na zaraženom računaru.

    Nakon infekcije, virus instalira fajl preko koga hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad računarom (xxx.EXE, gde je ime fajla sastavljeno od nasumično izabranih slova abecede) i da brišu i aktiviraju fajlove i programe po volji. Na zaraženom računaru naći će se i fajl zzzzzzz.DLL, koji beleži ono što se kuca na tastaturi i preko koga hakeri mogu da doznaju poverljive podatke poput šifri ili brojeva kreditnih kartica.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.