U trendu

Epl će ažurirati svoj Ajfon 12 u Francuskoj da se uskladi sa evropskim normama

Američka kompanija Epl (Apple)  će izvršiti izmene na svom Ajfonu 12 u Francuskoj da se uskladi sa evropskim normama o nivou emisije talasa i obezbedi da se povuče zabrana prodaje tog modela,  saznaje danas Frans pres u kalifornijskoj kompaniji i od francuskog ministra za digitalizaciju.

Agencija za tehnološki nadzor francuske vlade naredila je 13. septembra povlačenje sa tržišta telefone Ajfon (iPhone) koje proizvodi kompanija Epl zato što emituje previsok nivo elektromagnetnog zračenja.

„Posle razgovora i kao što je u utorak zatražila agencija za frekvencije, proizvođač Epl je dao uveravanja da će narednih dana ažurirati svoj Ajfon 12“, rekao je ministar Žan-Noel Baro u izjavi prenetoj Frans presu.

Portparol Epla je rekao da će objaviti ažuriranje softvera za francuske korisnike da se uzme u obzir protokol koji koriste francuske regulatorne vlasti. 

Ajfon 12 je u prodaji od kraja 2020. godine.

Francuska agencija je nedavno merila zračenje 140 modela telefona a među njima i Eplov Ajfon 12. Tokom testiranja dvanestice otkriveno je da, dok telefon drži u ruci ili džepu, čovek apsorbuje 5.74 vata po kilogramu elektromagnetne energije.

Po zakonima koje propisuje Evropska unija dozvoljena je apsorpcija 4.0 vata po kilogramu, što Ajfon 12 emituje tek kada se drži u jakni ili torbi.

U brojnim sličnim slučajevima proizvođači su izvršili izmene na svojim modelima pre nego što je došlo do njihovog povlačenja sa tržišta. Epl nije to uradio i prvi put je suočen sa ovom procedurom. 

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ništa za sada ne ukazuje na to da je izloženost elektromagnetnim poljima slabog intenziteta opasno za ljudsko zdravlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.