Evropska superkompjuterska mreža

Naučna istraživanja više se ne mogu zamisliti bez upotrebe računara, a svi obimniji projekti zahtevaju korišćenje snažnih računarskih konfiguracija – superkompjutera. Pošto je njihova realizacija vrlo skupa, pristupa se formiranju superkompjuterskih mreža koje povezuju manje superkompjutere na različitim lokacijama. Upravo takva mreža na području Evrope otpočela je sa radom 11. novembra ove godine.

Projekat evropske mreže naziva se DEISA (Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications). Obuhvata osam superkompjuterskih centara u Evropi. Po dva centra potiču iz Nemačke (Juelich i Garching) i Velike Britanije (EPCC i ECMWF), dok se po jedan centar nalazi u Francuskoj (Idris), Italiji (CINECA), Holandiji (SARA) i Finskoj (CSC).

U ovoj godini realizovana je prva faza projekta, u kojoj su povezana četiri centra – dva nemačka, francuski i italijanski superkompjuterski centri. Time je ostvarena ukupna brzina mreže od 22 teraflopsa. Svi povezani centri sadrže IBM-ove superkompjutere, a imaju ukupno četiri hiljade procesora. U sledećoj fazi priključiće im se još dva centra, čime će se brzina rada povećati za još nekoliko teraflopsa. Još značajnije je povećanje propusnog opsega sa jednog gigabita u sekundi (u prvoj fazi) na deset gigabita u sekundi (u drugoj fazi). Po planovima, projekat bi u potpunosti trebalo da se završi za pet godina.

Ovoj virtuelnoj superkompjuterskoj mreži verovatno će se kao deveti priključiti španski superkompjuterski centar na Politehničkom fakultetu u Barseloni (ukoliko pregovori sa njim budu uspešno okončani). On će u ovom projektu učestvovati sa novim računarom – MareNostrum, koji je upravo u fazi postavljanja. To je takođe IBM-ov računar; trebalo bi da bude najbrži u Evropi i da se nađe među deset najbržih u svetu. Sadrži 2.520 računara (procesori Power PC) sa operativnim sistemom Linux. U potpunosti bi trebalo da profunkcioniše u 2005. godini.

Pored IBM-ovih superkompjutera, projektu će se priključiti i kompanija Silicon Graphics, čiji je superkompjuter STG-Altix smešten u holandskom računarskom centru SARA. On sadrži 416 Intel-ovih procesora Itanium. Ovaj, kao i svi ostali superkompjuteri u mreži, koristiće se uglavnom za različita naučna i industrijska istraživanja – u tehnologiji materijala, kosmologiji, fizici, biotehnologiji, kao i za istraživanja čovekove okoline i meteorologije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.