U trendu

Excel – Brži unos podataka u radne listove (I deo)

Komanda za automatsko popunjavanje ćelija (data-fill) omogućava nam brži unos naslovnih redova u Excel-ovim radnim listovima. Ovu mogućnost, na primer, možete iskoristiti da brže unesete mesece u godini ili dane u nedelji. Da biste ovo uradili, prvo u početnu ćeliju unesite prvu vrednost (npr. January) i pritisnite „Enter“. Postavite pokazivač miša iznad donjeg desnog ugla ćelije, da bi pokazivač promenio oblik u crni krstić. Kliknite levim tasterom i prevucite pokazivač udesno, te zapazite da dok vi vučete pokazivač, u narednim ćelijama se ređaju meseci u godini. Vucite narednih jedanaest ćelija, sve do „Decembra“, i zatim otpustite taster miša. Na ovaj način ste na brzinu dobili naslovni red višestruke namene, a ukoliko koristite Excel 2000, sadržaj u ćelijama biće odgovarajuće formatiran.

Da biste dobili uvlačenje u odnosu na desnu ivicu unutar ćelije, unesite sadržaj u datu ćeliju i pritisnite „Enter“. Potom, selektujte ćeliju i kliknite dugme Increase Indent sa palete Formatting radi uvlačenja sadržaja udesno. Takođe, u istoj ćeliji možete kreirati i višeredni tekst. Da biste nakon ispisa prve linije u istoj ćeliji dodali i drugu liniju, pritisnite kombinaciju tastera „Alt + Enter“.

Ukoliko podrazumevani font za sve vaše radne sveske ne odgovara vašim potrebama, promenite ga. Da biste ovo uradili, izaberite meni „Tools> Options“, pa pređite na karticu General i podesite standardni font i njegovu veličinu prema vašim željama i potrebama, te na kraju klikinite „OK“. Sada će za sve nove radne sveske koje kreirete, izabrani font biti onaj podrazumevani (default).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.