Excel – Filtriranje podataka uz pomoć funkcije Conditional formatting

Šta raditi kada imate dobro uređenu i formatiranu tabelu, a trebalo bi da odštampate samo neke podatke iz tabele? Pa, uz pomoć filtriranja podataka, odnosno izdvajanja nekolicine podataka u odnosu na celinu, po nekom kriterijumu. Za ovu potrebu imamo dve mogućnosti, prva mogućnost je uz pomoć ugrađene funkcije za filtriranje (AutoFilter), a druga uz pomoć ugrađene funkcije uslovnog formatiranja (Conditional formatting). Prvi metod smo ranije objasnili, a sada ćemo malo više o ovom drugom, manje poznatom, metodu.

Za potrebe primera, kreiraćemo jednostavnu tabelu koja sadrži rezultate Internet šahovskih partija koje ste odigrali. U prvom redu imamo naslove kolone, sa nazivima „Partija“ i „Rezultat“. Ispod naslova „Partija“ imamo poređane odigrane partije koje smo označili sa A, B, C, D, E, F, G i H (po jedno slovo u svakoj ćeliji), a ispod u koloni „Rezultat“ unesite same rezultate odigranih partija. Za rezultat ćemo koristiti jedan od tri moguća ishoda: „Pobeda“, „Neresena“ ili „Izgubljena“ (vidi sliku).

Prećićemo sada na samo filtriranje podataka i to uz pomoć funkcije Conditional formatting, koja nam inače služi za primenu određenih komandi i akcija na izabrane ćelije radnog lista. Ovaj način je malo komplikovaniji od „AutoFilter“-a, ali ćete uz pomoć ove metode imati više kontrole.

  • U prvu desnu ćeliju pored tabele unesite tekst „Prikazi samo“.
  • U susednu ćeliju dodajte „Pobeda“.
  • Selektujte ovu ćeliju i bold-ujte tekst.
  • Potom selektujte sve ćelije koje poseduju rezultate šahovskih partija, pa izaberite meni „Format> Conditional formatting“.
Sada dolazi onaj teži deo. Ono što treba da uradimo je da primenimo izvesno pravilo na selektovane ćelije. Ovo pravilo će glasiti: „Ukoliko se sadržaj bilo koje od selektovanih ćelija poklapa sa sadržajem ćelije koja se nalazi desno od tabele, onda prikaži tu ćeliju“. Primenu ovog pravila vršimo na sledeći način:
  • U drugoj po redu, padajućoj listi prikazanog dijaloga, izaberite soluciju „equal to“.
  • U polju desno od prethodnog, kliknite na malu ikonicu koja se nalazi u krajnjem desnom uglu.
  • Kliknite mišem na ćeliju uz desnu ivicu tabele (onu koja sadrži „Pobeda“). Nakon klika oko ćelije ćete videti animiranu liniju. Pritisnite Enter i vratićete se u pređašnji dijalog.
  • Kliknite na dugme „Format…“, te u novom dijalogu podesite boju fonta na crvenu i primenite „Bold“ stil. Potom kliknite na „OK“.
  • I na kraju, radi primene pravila klinite na „OK“.
Da bi ova metoda u potpunosti bila funkcionalna, tekst ostalih ćelija obojite u belu boju (takođe uz pomoć Conditional formatting-a), tako da se boja teksta poklopi sa pozadinom. Nakon ovoga videćete samo partije u kojima ste pobedili protivnike. Ukoliko bi sada umesto „Pobeda“, u ćeliju desno od tabele, uneli „Neresena“, bile bi prikazane samo partije koje su odigrane nerešenim rezultatom. Nedostatak ove metode je što odjednom možete da vidite samo jedan set podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.