U trendu

Excel – Interakcija sa Word-om

U sledećim redovima pojasnićemo kako integrisati dve aplikacije iz paketa MS Office – MS Word i MS Excel. U suštini pojasnićemo kako da npr. kreirate radni list u Excel-u i potom ga prebacite u Word. Ubacivanje (Import) u Word-u vršimo tako što iz našeg dokumenta pozovemo opciju menija „Insert -> Object“ i u dijalog prozoru koji se otvori izaberemo opciju – radni list MS Excel-a. Druga mogućnost je da jednostavno kliknemo na dugme „Insert Microsoft Excel Worksheet“ koje se nalazi na Standard paleti alatki. Ovom opcijom praktično ugrađujemo radni list u naš Word dokument.

Sada ćemo korak po korak objasniti samu tehniku umetanja radnog lista u Word dokument:

  1. Otvorite novi dokument u MS Word-u, i kliknite na dugme „Insert Microsoft Excel Worksheet“.
  2. Kada kliknete na dugme pojaviće vam se padajuća mrežica (slično tabelama) u kojoj birate opseg radnog lista koji će biti vidljiv u dokumentu.
  3. Kliknite levi taster miša i vucite, dole i desno, kako vučete pokazivač tako će se povećavati mreža koja će biti vidljiva u dokumentu. Pošto otpustite taster miša pojaviće vam se radna lista Excel-a.
  4. Sada u datoj radnoj listi možete uneti podatke i radi kao što i inače radite u Excel-u.
  5. Zapazite da se na vrhu među paletama alata pojavljuju i palete karakteristične za rad u Excel-u.
  6. Kada završite unos i obradu, kliknite mišem bilo gde van radnog lista, tj. u Word dokument.
Na ovaj način smo celu jednu radnu listu ugradili u Word dokument. U slučaju da niste završili sa potpunom obradom u okviru radnog lista, kliknite dva puta iznad radnog lista i moćićete da vršite dalje uređivanje. Takođe ovaj objekat podržava opciju „Drag-and-Drop“, tj. možete ga prevući bilo gde u okviru dokumenta. Ovo radimo tako što jednom kliknemo na površinu radnog lista, na uglovima i sredinama ivice će se pojaviti kvadratići, te onda je jednostavno prevlačimo na određeno mesto. Pomoću ovih kvadratića vršimo i promenu dimenzija vidljivog dela radnog lista. Dođemo pokazivačem miša iznad kvadratića, kliknemo levim tasterom miša na kvadratić i držimo, te prevlačenjem u određenom pravcu smanjujemo ili povećavamo prikazanu površinu radnog lista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.