Excel – Modul „Conditional Sum“

Excel pored svojih standardnih mogućnosti i funkcija, poseduje i dopunske module. Ovi moduli nisu integralni deo programa Excel i ne učitavaju se automatski sa aplikacijom. Izvestan broj ovih modula kreirale su nezavisne programerske kuće. Da bi ih uopšte mogli koristiti, modul treba da instalirate pri instalaciji paketa Office. Kada ste instalirali module, da bi ih koristili morate ih i učitati. Njihovo učitavanje može da bude automatsko ili ručno, po potrebi. Prvi od ovih modula koji ćemo vam prikazati je tzv. „Conditional Sum„.

Svrha ovog modula, uostalom kao i većine, je da vam pomognu u pisanju određene vrste složenih formula. Kod ovog modula, formula će da izvrši uslovno sumiranje na osnovu određenih, zadatih kriterijuma. Da bi uošte omogućili rad sa ovim modulom potrebno je da ga učitamo u memoriju:

  • Pokrenite Excel i izaberite meni „Tools> Add-Ins…“, te u listi potvrdite opciju „Conditional Sum Wizard„.
  • I kliknite na „OK“.
Na slici možete da vidite primer, imamo dve-tri vrste konta sa iznosima, i recimo da želimo da dobijemo ukupnu sumu i sume po kontima. Sa menija izaberite opciju „Tools> Wizard> Conditional Sum“ i pokrenućete čarobnjak sa četiri koraka. U prvom koraku biramo skup ćelija nad kojima ćemo primeniti uslove kondicionalnog sumiranja. U našem slučaju to je blok ćelija od B1 do C10 (zapazite da su u blok ušli i naslovi, „Iznos“ i „Konto“ ). Nakon izbora kliknućemo na dugme „Next“. U sledećem koraku zadaćemo uslove sabiranja, u polju „Column to sum“ izabraćemo „Iznos“ (kolona koja je izvor za sabiranje), potom ćemo ispod odrediti uslov:
  • U listi „Column“ izabraćemo „Konto“.
  • Iz liste „Is“ odabraćemo operater jednako (=).
  • I, na kraju, iz liste „This value“ izabraćemo jedan od trenutna tri konta, recimo 102.
  • Pritisnite „Add condition“, a zatim „Next“.
U trećem koraku izaberite prvu opciju (ubacivanje formule u jednu ćeliju) i kliknite na „Next“. I stigli smo do poslednjeg koraka gde treba da izaberete ciljnu ćeliju za formulu. Pošto smo izabrali da sumiramo iznose po kontu „102“, formulu ćemo smestiti u ćeliju C11. Preostalo vam je samo da kliknete na „Finish“. Kada ste završili sumiranje za jedan konto, na isti način, uz pomoć čarobnjaka, moćićete sumirati i iznose po ostalim kontima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.