U trendu

Excel – Računanje dospeća čekova

U ovoj rubrici smo već prikazali kako možete da organizujete evidenciju rada tekućeg računa i čekova. Ali, tada smo postavili da se ček realizuje sa danom izdavanja, što nije uvek tačno, jer neki čekovi kasnije stižu na naplatu (kasnije se realizuju), posebno sa pojavom kredita i kupovinama na poček. Ovakvo praćenje čekova vrlo lako možemo organizovati u Excel-u, i to korišćenjem poznate funkcije SUMIF. Jednostavno, funkcijom SUMIF sabraćemo sve vrednosti po zadatom kriterijumu.

Evo i primera. Kreirajte novi radni list u Excel-u i dodajte mu tri polja: broj čeka, datum dospeća (realizacije) i iznos. Možete dodati još i polje datum izdavanja, radi boljeg praćenja. Zatim ćemo uneti podatke o čekovima, i pri tome ćemo pretpostaviti da smo kupili neku robu na više čekova (više rata). Unesite odmah sve podatke, a lista bi trebalo da izgleda kao na priloženoj slici. U ćelije A9, A10 i A1 unesite naslove (redom): Danas je:, Dospeli iznos i Dolazi na dospece:.

U ćeliju C10 unesite sledeću formulu:
=SUMIF (B3:B7; „<="&TODAY(); C3:C7)
a u ćeliju C11 unesite:
=SUMIF (B3:B7; „>“&TODAY(); C3:C7)

Ovo je sve što je bilo potrebno odraditi. Dodatno možete obeležiti čekove prema dospeću. Možete recimo dospele čekove obeležiti jednom bojom, a nedospele drugom bojom. Zato selektujte kolonu sa datumima, idite na meni uslovnog formatiranja (Conditional Fomatting), te u novom dijalogu izaberite Cell Value is – Greather Then or Equal to, i u sledećem polju formuli: =TODAY(). Formatirajte font u neku boju, i eventualno boldujte, i na kraju potvrdite izmene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.