U trendu

Excel – Razdvajanje tekstualnih podataka u kolone

Sledeća mogućnost Excel-a predstavljaće veliko olakšanje kada budete želeli da sistematizujete vaše podatke i ubacite ih na jedno mesto u Excel-u, u slučaju da su razbacani na disku u raznim fajlovima. Recimo da imate fajl u kome su sadržani podaci o svim vašim kontaktima, ili da recimo izvezete takve podatke iz više adresara (kao što je Outlook adresar) u tekstualne fajlove gde su podaci svrstani u slogove, čija su polja odvojena zarezima. Uvoz i sistematizacija ovakvih fajlova je vrlo laka:

  1. Otvorite date fajlove u nekom od tekstualnih editora, selektujte sve podatke (Edit> Select All) i snimite ih u Clipboard (Edit> Copy).
  2. Pokrenite Excel i u novom radnom listu kopirajte podatke iz Clipboard-a sa „Edit> Paste“.
  3. Svaki od slogova (sa svim poljima: ime, prezime…) će zauzeti jednu ćeliju.
  4. Selektujte sve ćelije.
  5. Izaberite padajući meni „Data> Text to Columns„.
  6. Pokrenućete čarobnjak (Wizard) za konvertovanje teksta u kolone. U prvom od tri koraka, izaberite radio-dugme „Delimited“, ako su podaci u pojedinačnim slogovima podeljeni bilo zarezom, bilo tabulatorom ili nekim drugim znakom razdvajanja. Te kliknite na „Next“.
  7. U sledećem koraku birate znak razdvajanja, kako bi Excel što bolje odradio posao razdvajanja u kolone. U našem slučaju radi se o zarezu, pa ćemo potvrditi polje „Comma“. Ako bi između polja u određenom redu imali više od jednog simbola za razdvajanje, potvrdićemo i polje „Treat consecutive delimiter as one“ kako bi Excel više simbola tretirao kao jedan. Po ovom podešavanju, kliknite na „Next“.
  8. U trećem koraku nam preostaje da pobliže odredimo vrstu podataka u kolonama. Kliknite redom na svaku od razdvojenih kolona i zatim u sekciji „Column data format“ izaberite neki od ponuđenih tipova podataka. Uglavnom će se raditi o tekstualnom (Text) tipu podataka, ali ako recimo imate kolone koje sadrže datume izabraćete „Date“ i iz kontekstne liste stavku „DMY“ (dan, mesec, godina) kako bi Excel pravilno formatirao sve ćelije date kolone.
  9. Ovde možete još izabrati i odredište novoformiranim podacima preko polja „Destination“.
  10. Na kraju samo kliknite na „Finish“ i imaćete u Excel-u formiranu pravu bazu podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.