U trendu

Excel – Šabloni

Šabloni će vam omogućiti da drastično povećate produktivnost u samom Excel-u, ali i u drugim aplikacijama paketa MS Office. Šabloni (Template) su tipizirani uzorci (modeli, obrasci) dokumenata koji služe da se na osnovu njih kreira veliki broj istih dokumenata. Tipičan primer su fakture – računi, pokrenite MS Excel i izaberite „File -> New“. U sledećem dijalog prozoru pređite na karticu „Spreadsheet Solutions“, i u donjem oknu biće prikazani svi šabloni koji dolaze uz instalaciju Office-a. Nas u ovom slučaju interesuje „Invoice“ tj. šablon jedne fakture, odaberite ovu opciju i kliknite na „OK“ . Otvoriće vam se dati šablon, u stvari u memoriju će se učitati kopija šablona, a original će ostati netaknut. Svi Office šabloni se nalaze u folderu „C:Program FilesMicrosoft OfficeTemplates“, tu ćete naći naš otvoreni šablon, i koji u slučaju Excel-a imaju ekstenziju “ * . xlt „. Inače Excel dokumenti imaju ekstenziju „* . xls“, ali svaki naš običan dokument može postati šablon ako ga jednostavno preimenujemo sa ekstenzijom „xlt“.

Sada ćemo kreirati sopstveni šablon:

  1. Kreirajte novu radnu svesku, ili otvorite neku postojeću.
  2. Sada u prazne radne listove unesite sva potrebna formatiranja, formule, naslove, grafikone i dr.
  3. Sa padajućeg menija izaberite „File -> Save As“ , dobićete dijalog „Save As“.
  4. U polju „Save As Type“ izaberite „Template“, dajte naziv šablonu i pritisnite „OK“.
Kada se ovu radnu svesku snimili kao šablon, otvaranje se vrši preko „File -> New“ i šablon će imati ikonu Excel-ovog dokumenta. Da bi uneli neke izmene u postojeće šablone, idite preko menija „File -> Open“ kao što i inače otvarate ostale dokumente. Na ovaj način ste otvorili original šablona, a ne njegovu kopiju, ubacite sve planirane izmene i zatvorite šablon.

Znači, kada otvaramo šablon kao kopiju, obavezno idemo preko dijalog prozora „File -> New“ (i izaberemo željeni šablon), a kada želimo da napravimo izmene na šablonu otvaramo ga kao i svaki drugi dokument.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.