FrontPage – Podešavanje ivica tabele

U HTML-u jedan od vrlo važnih elemenata za formiranje web stranice su i tabele, a unutar tabela glavni gradivni element predstavljaju ivične linije (borders). U najvećem broju slučajeva ove linije su nevidljive, a tada tabela služi samo za što bolje formatiranje sadržaja na stranicama. U MS FrontPage-u sva podešavanja ivičnih linija nalaze se unutar dva dijaloga, Table Properties i Cell Properties.

Kada je uključen prikaz ivičnih linija, tj. kada je osobina border podešena na najmanje 1 piksel, ivična linija je iscrtana oko cele tabele i oko svake ćelije (tada na ivicama tabele imamo efekat dvostruke linije). Za pojedinačnu ćeliju ili ugao tabele možete menjati širinu i boju ivice, ali ne možete izvršiti uklanjanje ivica oko pojedinačnih ćelija. Čak možete i dobiti 3D efekat podešavanjem različitih boja, „tankim“ ivičnim linijama (donja i desna ivica) i „tamnim“ ivičnim linijama (gore i levo). Za podešavanje ivica uradite sledeće:

  • Selektujte tabelu.
  • Izaberite padajući meni „Table> Properties> Table…“, ili kliknite desnim tasterom iznad tabele i iz kontekstnog menija izaberite opciju „Table Properties…“.
  • Prikazaće vam se dijalog „Table Properties“, u kome nas interesuje sekcija „Borders“.
Unutar polja „Size“ određujete veličinu („debljinu“) ivičnih linija, i to u rasponu od 0 do 100. Ukoliko ovu vrednost postavite na nulu, ivica neće biti prikazana. Za dobijanje tabele „ravnog“ izgleda, samo izaberite neku od boja iz polja „Color“, a za dobijanje 3D efekta izaberite prigodne boje iz dva polja: Light border i Dark border. Boje ivica unutar samih ćelija možete podesiti preko Cell Properties dijalog prozora.

Za izmenu unutrašnjih ivica ćelije kliknite desnim tasterom u željenu ćeliju i izaberite opciju „Cell Properties“, zapazite odeljak „Borders“. U ovom odeljku imamo ista podešavanja kao i kod cele tabele. Ako u polju „Color“ izaberete neku od boja i kliknete dugme „Applay“, odmah ćete moći da vidite fini tanki okvir samo oko date ćelije. Takođe i ovde možemo primeniti 3D efekat. Sva navedena podešavanja podrazumevaju se i za blok ćelija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.