U trendu

FrontPage – Ubacivanje Flash animacije

Pre nego što počnemo sa radom tj. ugradnjom Flash animacije u web stranicu, potrebno je da imamo gotovu animaciju koja je odgovarajuće podešena. Kada u Flash-u napravite animaciju, potrebno je da to i objavite, ali prvo ćemo izvršiti podešavanja. U Flash-u otvorite meni „File -> Publish Settings“ i u dijalog prozoru proverite da li su potvrđena polja Flash i HTML, potom kliknite na „OK“. Na ovaj način smo u istom folderu gde se nalazi i .SWF animacija dobili još jedan, .html fajl sa korektnim html kodom za prikaz animacije. Ovo slično .FLA fajlu, samo što je prilagođeno web-u.

Kada ste ovo završili možete zatvoriti Flash i pokrenuti FrontPage (možete naravno, koristiti bilo koji program za generisanje strana). Pre nego što ugradimo animaciju potrebno je da kreiramo sajt.

  • Sa padajućeg menija izaberite „File -> New -> Web“
  • Izaberite „One Page Web“ od dostupnih formata
  • Kliknite na „OK“.
Na ovaj način ćete kreirati lokalni root folder koji je potreban za stranicu, a u njemu će biti i folderi za slike i zvuke. Ovo će vam olakšati objavljivanje sajta na web-u. Sada u folder listi dvostruko kliknite na index.htm ikonu, ovim kreirate glavnu stranu vašeg sajta i na nju ćemo postaviti Flash animaciju. Potom ćemo uvesti animaciju u FrontPage:
  • Sa padajućeg menija izaberite „File -> Import“
  • Locirajte .swf i .html fajlove koje je kreirao sam Flash
  • Kliknite na „OK“ za uvoz.
Sada će oba fajla biti izlistana u prozoru folder liste. Znači uvezli smo fajlove, ali animacija ne radi. Kliknite dvostruko na .html stranicu koji je kreirao Flash. U glavni prozor editora će se učitati korektno data stranica sa animacijom, takođe zapazite da se ikonica koja predstavlja uvezeni fajl promenila. Ova animacija nije na vašoj glavnoj stranici već na stranici koju je kreira Flash ali se nalazi u istom folderu. Sada je samo potrebno da iskopiramo potreban kod u našu index.html stranicu.

Otvorićemo dvostrukim klikom .html stranicu koji je kreirao Flash, preći ćemo na karticu „HTML“, te ćemo pronaći HTML tag “ <OBJECT> </OBJECT> “ selektovaćemo ga celog i iskopirati u Clipboard (Ctrl+C). Sada ćemo otvoriti stranicu index.html, u HTML prikazu i na željeno mesto jednostavno „otpustiti“ sadržaj Clipboard-a (Ctrl+V). Snimite fajl. Ostalo je samo da testiramo našu stranicu u browser-u, izaberite meni „File -> Preview in browser“ i dobićete rezultat vašeg rada. Jedna napomena, vaš web browser mora imati podršku za Flash animacije (tzv. plug-in).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.