U trendu

G7 i EBRD daju dodatnih 87,5 miliona evra za Černobilj

Grupa razvijenih privreda G7 i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obavezali su se danas da daju dodatnih 87,5 miliona evra za finansiranje izgradnje novog skladišta za odlaganje ptorošenog nuklearnog goriva iz centrale u Černobilju, havarisane pre 30 godina, 26. aprila 1976. godine.

Šigeki Sumi, ambasador Japana, zemlje koja je aktuelni predsedavajući G7, rekao je danas da će ta grupa dati još gotovo 45 miliona evra, a drugi donatori planiraju da daju još 2,5 miliona evra za taj projekat.

EBRD koja upravlja fondom za obezbedjenje Černobilja će sa svoje strane dati 40 miliona evra za taj projekat, koji će koštati ukupo 400 milona evra. Do sada je nedostajalo oko 100 miliona evra.

„Upravo uspevamo da prevazidjemo taj manjak“, rekao je predsednik EBRD-a Suma Čakrabati.

Sredstva će služiti da se izgradi novo skladište potrošenog goriva iz tri reaktora u Černobilju koji nisu bili direktno pogodjeni eksplozijom četvrtog reaktora 1986. i koji su nastavili da rade posle katastrofe.

Projekat koji je napravila američka grupa Holtek (Holtec), predvidja da se njim zameni sadašnje skladište potrošenog nuklearnog goriva, kome licenca uskoro ističe. Izgradnja novog skaldišta trebalo bi da bude završena ove godine da bi objekat mogao da se koristi od 2017, na period od najmanje 100 godina, naveo je EBRD.

Oko 200 tona visoko radioaktivne magme nalazi se unutar reaktora broj četiri u Černobilju koji je razoren požarom i eksplozijom 26. aprila 1986. godine.

Betonski pokrivač, nazvan „sarkofag“, napravljen na brzinu za šest meseci preko izgorelog reaktora, pretio je da se raspadne i da radioaktivni materijal izadje, te se medjunarodna zajednica, uključujući i G7, obavezala da finansira izgradnju novog, pouzdanijeg pokrivača.

Ogroman luk težak više od 25 tona i visok 10 metara, već je sastavljen na mestu gde je oštećen reaktor i treba da bude stavljen preko starog „sarkofaga“ u novembru, da bi sve bilo spremno 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.