Globalno zagrevanje i klimatske promene

Izveštaj Svetskog fonda za prirodu (WWF) upozorava na pojavu globalnog zagrevanja i načina na koji ova pojava utiče na klimu. Još jednom se konstatuje čovekova odgovornost za ovu pojavu, a predviđaju se moguće klimatske promene i poremećaji.

Ovaj izveštaj potpisuju Pier Velinga i Willem van Verseveld sa Instituta za istraživanja čovekove sredine, Amsterdam i tvrde da upravo sada osećamo prve efekte globalnog zagrevanja i zagađenja atmosfere. „Promene koje očekujemo su dalji rast prosečnih temperatura, veći broj padavina i oluja, porast nivoa mora i promene načina cirkulacije između okeana i atmosfere. Sve to vodi povećanju broja i intenziteta ekstremnih vremenskih prilika i pojava“, upozoravaju holandski naučnici.

Ipak, nije u potpunosti moguće odrediti u kojoj meri je čovek odgovoran za nastale promene, a koliko su one deo prirodnih ciklusa. Klimatske promene, takođe, nisu nužno negativne, jer će na nekim delovima planete one možda imati pozitivan efekat. Ali, naučnici se slažu da će šteta biti veća od koristi, a da trenutno ne postoje efikasni načini odbrane od ekstremnih vremenskih uslova, naročito u zemljama južno od ekvatora.

Da li su sve češće pojave velikih poplava, iznenadnih tornada i nepredvidljivih oluja uzrokovane globalnim zagrevanjem? Da li su velike suše i izuzetno visoke temperature ovog leta posledice zagađenja? Da li je globalni porast temperature izazvao nedavna odvajanja ogromnih ledenih masa od Antarktika? Sve su to pitanja na koja naučnici još uvek nemaju precizni odgovor. Još je teže predvideti kakve nas tačno klimatske promene očekuju u budućnosti i kakvog će efekta one imati na naš život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.