GPS navigacija s mobilnog telefona

Može se reći da je prošlo vreme uređaja za GPS navigaciju robusnog i vrlo skromnog izgleda, s crno-belim ekranom i vrlo siromašnim korisničkim interfejsom (i kompletnim softverom). GPS je definitivno u trendu – ugrađen je u mnoge automobile, a PDA uređaji se više ne mogu zamisliti bez te funkcije. Međutim, poslednjih meseci GPS ulazi u novu fazu primene i dobija nova hardverska i softverska rešenja. S obzirom na dominantno prisustvo mobilnih telefona (u odnosu na sve ostale mobilne uređaje), GPS funkcija definitivno ulazi i u svet mobilne telefonije.

Mobilni telefoni su vrlo malih dimenzija, pa bi ugradnja GPS prijemnika znatno uticala na njihovu veličinu. Zbog toga se GPS funkcija obično ostvaruje korišćenjem dodatnog GPS uređaja koji se s mobilnim telefonom povezuje najčešće Bluetooth tehnologijom. Na taj način se praktično njegovo korišćenje ne vezuje samo za jedan model mobilnog telefona već se daju znatno šire mogućnosti izbora mobilnog telefona. Upravo tako je zamišljen jedan od najnovijih uređaja te vrste – Navicore Personal, a napravila ga je istoimena kompanija (Navicore) iz Finske.

Navicore Personal komplet za GPS navigaciju sastoji se od samog minijaturnog uređaja (GPS risivera), punjača za primenu u automobilima i kompleta TeleAtlas mapa na memorijskoj kartici (MMC – Multi media Card). Kartica je kapaciteta 256 megabajta, od čega mape zauzimaju 143 megabajta prostora, dok je ostatak (100 megabajta) ostavljen korisniku na slobodno raspolaganje. To predstavlja odličan potez, s obzirom na mali memorijski prostor kojim mobilni telefoni obično raspolažu.

GPS risiver ovog uređaja sadrži čipset najnovije generacije – SiRF Star III. On se odlikuje niskom potrošnjom, a prvi put je prikazan na sajmu CeBIT 2005 (Hanover) u uređaju kompanije Leadtek. Njegova prednost u odnosu na risivere prethodnih generacija je u tome što za prijem satelitskog signala ne zahteva direktnu optičku vidljivost sa satelitom, već omogućava prijem signala čak i kada se nalazi u džepu ili torbi korisnika.

Navicore Personal uređaji zasad su kompatibilni samo s mobilnim telefonima koji rade na platformi operativnog sistema Symbian Series 60. Oni su zastupljeni u telefonima kompanije Nokia, a na tržištu se mogu nabaviti po ceni od oko 200 funti. Takođe, uskoro će biti dostupna i verzija za platformu Symbian Series 80 po ceni od 250 funti. Proizvođač planira i prilagođavanje vrlo raširenim operativnim sistemima Palm OS i Windows Smart Phone.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.