„Gugl” optužen za diskriminaciju žena?

Foto: 422737/ Pixabay.com

Kompanija „Gugl” za kratko vreme prešla je put od najpoželjnijeg svetskog poslodavca do optužbi za diskriminaciju žena. Najveći internet pretraživač našao se pod istragom američkih vlasti zbog velike razlike u platama između žena i muškaraca. Tamošnje ministarstvo rada tvrdi da ima dokaze o sistemskoj razlici u primanjima i da je, prema podacima iz dosadašnje istrage protiv tehnološkog džina iz Silicijumske doline, utvrđeno da je firma prekršila zakone o radu kada je reč o platama žena. „Gugl” odlučno poriče ove tvrdnje.

Zvaničnici su „Gardijanu” kazali da istraga još nije okončana, ali da već postoje „uverljivi dokazi” o diskriminaciji žena na većini pozicija u sedištu firme, što su označili prilično ekstremnim čak i za Silicijumsku dolinu, poznatu po lošem odnosu prema damama.

Ministarstvo rada tužilo je „Gugl” u januaru pošto je firma prethodno odbila da dostavi podatke o platama zaposlenih. Predstavnici kompanije tvrdili su nakon pokretanja sudskog postupka da su vlastima isporučili hiljade podataka i da bi dalje postupanje po zahtevu nadležnih ugrozilo privatnost zaposlenih.

Na saslušanju pred sudom, predstavnici ministarstva su kazali da su u izveštaju o platama iz 2015. godine uočili nejednak tretman žena i muškaraca zbog čega su zatražili ranije podatke o primanjima da bi utvrdili šta uzrokuje te velike razlike. Takođe, od suda su zatražili otkazivanje svih poslovnih ugovora koje „Gugl” ima sa državom i blokiranje svih budućih poslova ove kompanije sa vladom ukoliko nastavi da odbija da dostavi tražene informacije.

I druge manje ili veće firme našle su se pred sudom zbog lošijeg tretmana žena, crnaca i zaposlenih iz Azije, odnosno zbog većih plata belih muškaraca. Žene čine trećinu zaposlenih u „Guglu”, a tek 19 odsto pripadnica lepšeg pola radi na inženjerskim poslovima.

(A. M., Politika)

Ostavite komentar

Oznake