„Gugl” optužen za diskriminaciju žena?

Kompanija „Gugl” za kratko vreme prešla je put od najpoželjnijeg svetskog poslodavca do optužbi za diskriminaciju žena. Najveći internet pretraživač našao se pod istragom američkih vlasti zbog velike razlike u platama između žena i muškaraca. Tamošnje ministarstvo rada tvrdi da ima dokaze o sistemskoj razlici u primanjima i da je, prema podacima iz dosadašnje istrage protiv tehnološkog džina iz Silicijumske doline, utvrđeno da je firma prekršila zakone o radu kada je reč o platama žena. „Gugl” odlučno poriče ove tvrdnje.

Zvaničnici su „Gardijanu” kazali da istraga još nije okončana, ali da već postoje „uverljivi dokazi” o diskriminaciji žena na većini pozicija u sedištu firme, što su označili prilično ekstremnim čak i za Silicijumsku dolinu, poznatu po lošem odnosu prema damama.

Ministarstvo rada tužilo je „Gugl” u januaru pošto je firma prethodno odbila da dostavi podatke o platama zaposlenih. Predstavnici kompanije tvrdili su nakon pokretanja sudskog postupka da su vlastima isporučili hiljade podataka i da bi dalje postupanje po zahtevu nadležnih ugrozilo privatnost zaposlenih.

Na saslušanju pred sudom, predstavnici ministarstva su kazali da su u izveštaju o platama iz 2015. godine uočili nejednak tretman žena i muškaraca zbog čega su zatražili ranije podatke o primanjima da bi utvrdili šta uzrokuje te velike razlike. Takođe, od suda su zatražili otkazivanje svih poslovnih ugovora koje „Gugl” ima sa državom i blokiranje svih budućih poslova ove kompanije sa vladom ukoliko nastavi da odbija da dostavi tražene informacije.

I druge manje ili veće firme našle su se pred sudom zbog lošijeg tretmana žena, crnaca i zaposlenih iz Azije, odnosno zbog većih plata belih muškaraca. Žene čine trećinu zaposlenih u „Guglu”, a tek 19 odsto pripadnica lepšeg pola radi na inženjerskim poslovima.

(A. M., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.