Halo šofer, ovde tvoja guma!

Svedoci smo kako se telekomunikacije iz dana u dan razvijaju meteorskom brzinom i igraju sve veću ulogu u našim životima. Tehnika koja je do pre neku godinu zvučala kao fikcija, danas je sastavni deo naših života. Telekomunikacija je svoje pipke pustila u sve oblasti života, pa i u industriju, a iz simbioze između telekomunikacije i drugih grana privrede, rađaju se neobični hibridni proizvodi, koji su omeđeni jedino dometima ljudske mašte.

Možda je trenutno najbolji primer za to finski proizvođač automobilskih pneumatika Nokian, koji već u sledećoj godini želi na tržište da lansira tzv. „pametne gume“ („smart tyres“). Pridev „pametne“ u svom imenu, one opravdavaju činjenicom, što je u njima instaliran jedan mikročip sa senzorima, tako da, koristeći prednosti savremenih telekomunikacija, u slučaju promene pritiska ili prekoračenja temperature, gume same javljaju svom vozaču mobilnim telefonom, prirodu nedostatka i o kom točku se radi.

Ova tehnika, kako navode Finci, funkcioniše bez ikakvih tehničkih modifikacija na vozilu. Jedini preduslov za funkcionisanje „pametnih guma“ je da vozač poseduje mobilni telefon sa tzv. Bluetooth-tehnologijom (o njoj smo pisali u članku Bluetooth u ovoj rubrici), koji može da prima poruke čipova u gumama. U narednoj generaciji ovih guma, IQ pametnog čipa će biti još veći, jer će njegove funkcije biti proširene i na kontrolu zaptivanja, akvaplaninga (proklizavanje na vlažnoj podlozi) i smanjenja kontakta gume sa podlogom. Tada će vozač, primera radi, pozivom na mobilni telefon biti upozoren i u slučaju istrošenosti profila na gumama ili poledice na putu. Naravno da implikacije ovoga na bezbednost saobraćaja ne treba posebno naglašavati. Sem toga, gume će se javljati svom vlasniku i u slučaju pokušaja neovlašćenog skidanja sa vozila. A možda i da mu ćaskanjem prekrate putovanje?

Ovakav neobičan projekat kompanije Nokian zapravo je prirodna posledica njenih „rodbinskih“ veza sa koncernom Nokia. Naime, do pre nekoliko godina Nokian je bio u potpunom vlasništvu ovog poznatog telekomunikacionog giganta, dok danas Nokia drži još oko 30% akcija finske kompanije, koja godišnje proizvodi oko 5 miliona guma. Finci, prirodno, važe za specijaliste za zimske gume, a njihov trenutni vrhunski model pneumatika nosi ime koje naš jezik stavlja na muke – Hakkapeliitta Q. Kao prva mušterija za pametne gume se, logično, nameće Mika Hakkinnen, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.