Hardver: šta je bolje zameniti nego popravljati (3)

5. Hard disk je računarska komponenta čiji će nas kvar (otkaz) najviše pogoditi. Razlog je sasvim razumljiv – sve što čuvamo na računaru nalazi se upravo na njemu. Kvarom ostalih, čak i mnogo skupljih, delova (video kartice, procesora) naši podaci na disku biće sačuvani, ali ako disk otkaže, od njih se definitivno moramo oprostiti. Savesni korisnici, naravno, naprave na vreme „bekap“, ali je mnogo više onih koji to ne čine. Ako se pokvari hard disk (što vam nikako ne želimo) prva instinktivna reakcija je da se pokuša s popravkom, kako bi se eventualno spasli podaci na njemu. Ukoliko se u tome ne uspe (što je najčešća prognoza) ili ako ste na vreme napravili „bekap“, ozbiljno razmislite o starosti i kvalitetu svog diska i eventualnoj zameni novim (čak i ako postoji mogućnost da se bar na neko vreme „prikrpi“).
Razlozi za ovu sugestiju leže u činjenici da je 100 gigabajta prostora na hard disku pre nekoliko godina bilo nezamislivo velika vrednost. Danas to više nije slučaj, jer hard disk sa 750 megabajta može da se nabavi za manje od 200 dolara. Kapacitet hard diska, međutim, nije jedini razlog zbog koga bi bilo dobro nabaviti novi. Drugi važan razlog (možda još važniji) je brzina prenosa podataka. Novi hard disk, koji eventualno kupite, biće Serial ATA II (SATA II) s maksimalnom brzinom 300 Mb/s, dok je vaš stari hard disk u najboljem slučaju SATA I sa 150 Mb/s (dva puta sporiji) ili Parallel ATA (PATA) sa 133 Mb/s (2,25 puta sporiji), o još starijim varijantama da i ne govorimo. Time ćete svoj rad na računaru učiniti znatno efikasnijim.
6. Matična ploča predstavlja osnovnu platformu računarske konfiguracije i treba da podržava sve ostale komponente. Zbog toga je njena zamena praktično najnaprednija nadogradnja računara, jer otvara prostor za nadogradnju svih ostalih komponenti i opšte poboljšanje njegovih performansi. Pri tom se, ako je moguće, preporučuje zamena najnovijom generacijom. Čak i ako vaša matična ploča nije otkazala, u slučaju da ponovo instalirate operativni sistem ili zamenjujete neku drugu komponentu, iskoristite priliku (mada košta) i ugradite novu. Time ćete sebi dati mogućnost da kasnije (ne bojte se, ne mora se sve odjednom) zamenite i ugradite i druge komponente najnovije generacije (procesor, hard disk, video karticu i druge).
7. Pre svih ostalih delova, zamena matične ploče biće odlična podloga za zamenu procesora. Za tu zamenu uvek ima razloga, s obzirom na neprekidno povećanje njihove brzine (i poboljšanje drugih karakteristika). Čak i ako imate najnoviji procesor iz klase s jednim jezgrom, nove generacije procesora napravljene su u tehnologiji s više jezgara na jednoj silicijumskoj pločici. Zasad su napravljeni sa dva i četiri jezgra, što će brzinu rada vašeg procesora (i računara) povećati dva ili četiri puta. Prema tome, ne oklevajte u odluci da procesor zamenite novim, a kad to već budete činili, odlučite se za procesor najnovije generacije. Time ćete svoju konfiguraciju učiniti aktuelnom za duži period.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.