„Huavej“ otkrio da ima veliku prepreku da razvije „novi Android“

Kompanija „Huavej“ je najavila da će uskoro predstaviti zamenu za android operativni sistem, ali su iz kineskog diva priznali da imaju problem.
Iako je kineski tehnološki gigant stavljen na crnu listu koja ga sprečava da posluje sa američkim kompanijama, Huavej i dalje napreduje. Prihodi kompanije u trećem kvartalu porasli su za 24,4 odsto u odnosu na 2018. godinu, a prodaja telefona je skočila.

Kevin Ho, predsednik odeljenja za pametne telefone kompanije Huavej, rekao je da je tehnologija potrebna za pokretanje mobilnog operativnog sistema „Harmoni“ spremna, ali da joj nedostaje ekosistem, prenosi „Tehnod“.  Govoreći na „Kranč Šendžen 2019“  Ho je navodno rekao da kompanija sarađuje sa programerima softvera jer treba da usavrši svoj operativni sistem tako što će napraviti aplikacije za njega.

Od „Harmonija“, koji je predstavljen ovog avgusta očekuje se da će postati alternativa guglovom Android sistemu, koji je „Huavej“ koristio pre nego što je stavljen na američku crnu listu kojom je zabranjeno drugom najvećem svetskom proizvođaču mobilnih telefona da koristi usluge i sarađuje sa američkim kompanijama.

Vinsent Pang, stariji potpredsednik „Huaveja“,  izjavio je da će kompanija u narednih sedam do devet meseci odlučiti da li će ići napred  uvodeći „Harmoni“ operativni sistem na svoje telefone. U oktobru je „Fajnanšal tajms“  objavio, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Huaveja, da bi moglo proći i godinu dana pre nego što kompanija razvije alternativu Guglovim uslugama.

Zbog privremene zabrane, potrošači koji koriste starije modele i dalje mogu da koriste Guglove aplikacije na svojim uređajima, ali „Huavejev“ najnoviji vodeći model „Mejt 30“ ne sadrži nijednu Guglovu uslugu.

„Huavej“ je pozicionirao „Harmoni“  kao platformu „sve u jednom“ koja će programerima softvera omogućiti da naprave jednu aplikaciju koja će se pokretati na svim uređajima ove kompanije. Kevin Ho je rekao da u ovom trenutku kineski gigant ne planira da pusti u prodaju buduće uređaje koji rade na operativnom  sistenu „Harmoni“, koji je trenutno predstavljen  samo na modelima – „Vižn“, „Honor Vižn“ i „Honor Vižn Pro“.

Američka zabrana nametnuta „Huaveju“ deo je oštrog trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine, pri čemu su obe strane nametnule višemilionske tarife jedna drugoj.

Trgovinski spor zatresao je tržišta širom sveta i uticao na globalnu ekonomiju. Predsednik Tramp nazvao je kineskog tehnološkog titana pretnjom po nacionalnu bezbednost SAD tvrdeći da koristi svoje uređaje za špijuniranje kupaca na zahtev kineske vlade.

Peking i „Huavej“ negirali su ove optužbe.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.