I dugački članci se čitaju na mobilnim telefonima

Korisnici interneta preko mobilne telefonije podjednako su zainteresovani i za dugačke i za kratke tekstove, saopštio je danas u Njujorku nezavisni Institut za istraživanje Pju (Pew Research Center).

Vreme koje korisnici provode nad kratkim člancima – izmedju 101 i 999 reči, a koji čine dve trećine ponude (76 odsto), u proseku je isto koje čitaoci provode nad dužim člancima – od najmanje 1.000 reči, navodi se u studiji.

Jedan dugačak tekt pročita se po 1.530 puta, a kraći 1.576.

Medju dugačkim kstovima korisnici u SAD su najviše zainteresovani za političke, više nego za zabavu i domaće aktuelnosti, naveo je institut i dodao da se najmanje čitaju dugački tekstovi o privredi.

Studija za koju je podatke prikupila specijalizovana firma Parse.ly, zasniva se na analizi 117 miliona čitanja 74.840 novinskih članaka na 30 informativnih sajtova tokom septembra 2015 godine.

Nisu uzeti u obzir pregledi koji su trajali do pet sekundi, niti aktivnost aplikacija telefona koje vlasniku signaliziraju neki nov članak.

Korisnik dugačak tekst prosečno čita 123 sekunde, dvostruko više nego kratak teksta koji prosečno čita 57 sekundi.

Bez obzira na dužinu članka, korisnici većinom na nekom sajtu čitaju samo jedan članak.

Glavni kanal za korisnike pametnih telefona u pristupu nekom članku su društvene mreže – 43 odsto za kratke tekstove i 40 odsto za dugačke, po čemu su daleko ispred direktnog pristupa sajtu (21 odnosno 24odsto).

Kako se i očekivalo, u okviru pristupa člancima putem društvenih mreža, u ogromnoj meri prednjači Fejsbuk: 82 odsto za dugačke članke i 84 odsto za kratke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.