IBM sarađivao sa nacistima?

Pet žrtava holokausta podnelo je tužbu Okružnom sudu u Njujorku protiv kompjuterskog giganta IBM-a. Tužba se zasniva na tvrdnji da je IBM sarađivao sa nacistima u Drugom svetskom ratu, i da je znao da će oprema koju je isporučivao Nemačkoj biti korišćena u svrhu evidentiranja, a time i gonjenja i genocida nad nepoželjnima.

Majkl Hausfeld (Michael Hausfeld), jedan od zastupnika tužitelja, izjavio je da “Hitler nije mogao tako brzo identifikovati i sakupiti Jevreje i druge manjine, koristeći ih za ropski rad i docnije ih istrebljujući, bez pomoći IBM-a”. Tužbom se zahteva odšteta žrtvama od strane IBM-a koji je prekršio međunarodne zakone, i, kako se navodi, nije dozvolio istoričarima uvid u svoju arhivu, što bi dokazalo povezanost kompanije sa nacistima.

Tužba koincidira sa objavljivanjem knjige Edvina Bleka (Edwin Black) “IBM and the Holocaust: The Strategic Alliance Between Nazi Germany and America’s Most Powerful Corporation”. Blek, inače i i sam sin žrtve holokausta, je u knjizi tezu o ulozi IBM-a u Drugom svetskom ratu znatno i proširio, tvrdeći da je upravo IBM tehnologija dala Hitlerovoj ratnoj mašineriji “razmeru, brzinu, efikasnost”, nedostižnu bez kompjuterizacije.

U IBM-u, za sada, nisu dali komentar na sve ovo, pravdajući to time da im nije dozvoljen uvid u pomenutu knjigu pre njenog objavljivanja. Sa druge strane, u internoj publikaciji kompanije su nedavno upozorili osoblje na skori izlazak knjige i njen moguć sadržaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.