Ima li duhova oko nas?

Pitanje ima li duhova oko nas izazvaće osmeh kod mnogih ljudi, kod velikog broja stvoriće dilemu, ali će biti i onih koji nimalo neće sumnjati u pozitivan odgovor. Upravo za one koji su u postojanje duhova potpuno uvereni, kao i za one koji bi da razreše dilemu verovati ili ne, evo pravog hi-tech uređaja koji će im u tome pomoći. Napravila ga je japanska kompanija Solid Alliance Corporation, a uređaj se naziva GhostRadar USB Memory.

Preduzimljivi Japanci iz ove kompanije smislili su još jedan neobičan proizvod kako bi privukli što više korisnika i originalnošću odneli pobedu nad konkurencijom. Kao što se iz njegovog naziva može zaključiti, GhostRadar USB Memory zapravo predstavlja USB fleš memoriju, a otkrivanje duhova mu je sporedna funkcija. Usput, ova originalna kombinacija trebalo bi da donese kompaniji i nešto više para nego što bi uobičajeno trebalo da se „uzme“ za ovakvu vrstu uređaja (dva puta više od standardnih USB fleš memorija).

Kompanija Solid Alliance bavi se proizvodnjom upravo USB fleš memorija. To su po pravilu proizvodi neobičnog izgleda, kao što je, na primer, fleš memorija u obliku dečje igračke – gumenog pačeta. Ove fleš memorije povezuju se sa računarom preko USB porta i koriste za uobičajeni smeštaj različitih sadržaja – dokumenata, fotografija i drugih vrsta fajlova. Njihov najnoviji proizvod – GhostRadar USB Memory, ponuđen je u tri varijante, sa kapacitetom od 128, 256 i 512 megabajta.

Dodatna funkcija ovog uređaja – otkrivanje duhova, izvodi se detekcijom promenljivog magnetnog polja koje, navodno, nastaje u okolini ovih kreatura. Kada se duh otkrije, čuje se zvučni signal, a displej sa LED diodama na uređaju dobije crvenu boju. Predstavnici kompanije nisu detaljnije izložili na kom principu funkcioniše to otkrivanje. Pored ove mogućnosti, uređaj ima i temperaturni senzor, tako da može da otkrije i prisustvo čoveka ili drugih živih bića.

Prodaja ovog neobičnog uređaja otpočela je u Japanu sredinom aprila po ceni od 185 dolara (za fleš memoriju kapaciteta 512 megabajta). Uređaj upravo ulazi i na američko tržište, mada još uvek nije poznato po kojoj ceni će se prodavati. Predstavnici kompanije Solid Alliance pri njegovoj prezentaciji ističu punu ozbiljnost njegove namene, tako da s pravom smatraju da će biti dovoljno zainteresovanih (čitaj: lakovernih) za kupovinu ovog uređaja i otkriće nevidljivih bića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.