U trendu

In memoriam: Džim Elis, tvorac Usenet-a

Džim Elis (Jim Ellis), jedan od kreatora Usenet-a, umro je 29. juna, u 45. godini. Mnogo pre nego se pojavio World Wide Web, on je bio u grupi vizionara koji su osmislili način povezivanja kompjutera, namenjen deljenju informacija i komunikaciji. Ideja je začeta 1979. godine, na Duke univerzitetu, SAD, gde je Elis započeo izgradnju servisa zajedno sa kolegom Tomom Traskotom (Tom Truscott).

Početkom 1980. godine, kompjuterska mreža je započela rad, povezujući kompjutere na Duke univerzitetu i Univerzitetu Severne Karoline. Dvojici entuzijasta se pridružilo još nekoliko stručnjaka, koji su nastavili da razrađuju i usavršavaju početnu koncepciju, stvarajući jedan od najpopularnijih načina elektronske komunikacije.

Koristeći „oglasne table“ („bulletin boards“, kasnije nazvane „newsgroups“), korisnici povezani na mrežu mogli su da razmenjuju informacije iz najrazličitijih oblasti, diskutuju, polemišu, postavljaju pitanja, daju odgovore ili, jednostavno, održavaju vezu između sebe. Bio je to početak decentralizovanih elektronskih komunikacija, jedan od servisa zbog kojih je Internet postao toliko privlačan za korisnike.

Sami tvorci Usenet-a, predvođeni Džimom Elisom, nisu ni sanjali u kojoj će meri njihova ideja postati popularna: 1999. godine je postojalo preko 37.000 news-grupa. Njihov broj nastavlja da raste, a popularnost ne jenjava. U finansijskom smislu, osnivači ovog servisa nisu bili na dobitku: Usenet je nastao iz čistog entuzijazma i bez svesti o mogućnosti zarade.

Korisni linkovi:

  • Usenet – istorijat, softver, standardi
  • Interbulletin.com
  • Google Groups

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.