U trendu

Indijski vozilo poslalo s Meseca podatke na Zemlju, miruje dok opet ne bude sunca

Indijski vozilo na površini Meseca je prošlo planiranom putanjom i stavljeno je u režim mirovanja manje od dve nedelje posle sletanja blizu južnog pola Meseca, u okviru misije istorijske za Indiju, saopštila je njena ekipa zadužena za tu misiju.

Vozilo miruje jer se dnevno svetlo na tom delu Meseca bliži kraju, navodi se u saopštenju Indijske organizacije za svemirska istraživanja, prenetom danas.

Isključena je sva oprema koju nosi vozilo, a podaci koje je ona prikupila su preneti na Zemlju preko „lendera“ -letelice kojom se vozilo spustilo na Mesec, navodi se u saopštenju.

Očekivalo se da će „lender“ i vozilo raditi samo jedan „Mesečev dan“ što je jednako 14 dana na Zemlji.

„Baterija je potpuno napunjena. Solarni panel je orijentisan da primi svetlost pri sledećem izlasku sunca koji se očekuje 22. septembra 2023. Prijemnik je uključen. Nadamo se uspešnom buđenju za još jedan niz zadataka!“,  navodi se u saopštenju.

Nije bilo reči o ishodu potrage za znacima zamrznute vode na površini Meseca koji bi mogli da pomognu budućim misijama astronauta, kao potencijalni izvor vode za piće ili za proizvodnju raketnog goriva.

Ove nedelje, svemirska agencija je saopštila da je potvrđeno prisustvo sumpora i nekoliko drugih elemenata. Vozilo je spektroskopski otkrilo i aluminijum, gvožđe, kalcijum, hrom, titan, mangan, kiseonik i silicijum na površini Meseca, navodi se u saopštenju.

Novine „Indijan Ekspres“ navode da elektronika na indijskoj opremi na Mesecu nije napravljena tako da izdrži veoma niske temperature, ispod minus 120 stepeni Celzijusa tokom tamošnje noći. „Mesečeva noć“ takođe traje 14 „zemaljskih dana“.

Palava Bagla, naučni pisac i koautor knjiga o indijskom istraživanju svemira, rekao je da podatke prispele s Meseca provo analizirati indijski naučnici, a zatim i drugi iz sveta.

Kada sunce ponovo izađe na Mesecu, vozilo može i da se ne „probudi“ jer elektronika propada na tako niskim temperaturama, rekao je Bagla.

„I Indiji ne postoji tehnologija za izradu elektronskih kola i drugih komponenti koje mogu da prežive duboko hladnu temperaturu Meseca“, rekao je on.

Posle neuspelog pokušaja da sleti na Mesec 2019. godine, Indija se prošle nedelje pridružila Sjedinjenim Državama, Sovjetskom Savezu i Kini kao tek četvrta zemlja koja je to postigla.

Uspešna misija pokazuje rastući plasman Indije kao tehnološke i svemirske sile i u skladu je sa željom premijera Narendre Modija da je to zemlja u jačanju koja potvrđuje svoje mesto među svetskom elitom.

Misija je počela pre više od mesec dana po procenjenoj ceni od 75 miliona dolara.

Uspeh Indije usledio je samo nekoliko dana pošto je ruska Luna-25 koja je ciljala na istu oblast na Mesecu, skrenula u nekontrolisanu orbitu i srušila se. Bilo je predviđeno da to bude prvo uspešno rusko sletanje na Mesec posle 47 godina.

Šef ruske svemirske korporacije pod kontrolom države – „Roskosmosa“ pripisao je neuspeh nedostatku stručnosti zbog dugog prekida istraživanja Meseca još od poslednje sovjetske misije na Mesec 1976. godine.

Aktivna od 1960-ih, Indija je lansirala satelite za sebe i druge zemlje i uspešno postavila jedan u orbitu oko Marsa 2014. Indija planira svoju prvu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici sledeće godine, u saradnji sa Sjedinjenim Državama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar