Intel otpušta 12.000 ljudi zbog restrukturiranja poslovanja

Američka tehnološka kompanija Intel će otpustiti do 12.000 radnika širom sveta, u nastojanju da reorganizuje poslovanje i smanji zavisnost od posrnulog tržišta ličnih računara (PC), saopšteno je iz te kompanije.

Do sredine 2017. godine, restrukturiranjem će biti elimisano oko 11 odsto radne snage Intela, a cilj je da se „ubrza evolucija sa PC kompanije na kompaniju koja proizvodi na milijarde pametnih uređaja povezanih na računar“, navodi se u saopštenju ove grupacije sa sedištem u Kaliforniji, a prenosi agencija Frans pres.

Otpuštanja će, kako je saopsteno, biti realizovana kroz kombinaciju dobrovoljnih i prisilnih otkaza.

Za pokrivanje troškova smanjenja broja zaposlenih, Intel će izdvojiti 1,2 milijarde dolara, a od ovog programa očekuje uštedu od 750 miliona dolara u 2016. godini i 1,4 milijarde dolara uštede do sredine 2017. godine.

Prodaja ličnih računara je početkom 2016. godine pala šesti kvartal zaredom, potonuvši na nivo koji nije viđen još od 2007. godine.

Posle ovakve objave, akcije Intela su pale više od dva odsto, na 30,90 dolara.

„Naši rezultati iz protekle godine ukazuju na strategiju koja daje rezultate i na solidne temelje za rast. Imamo priliku da ubrzamo ovaj zamajac“, izjavio je generalni direktor Intela, Brajan Krzanič.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.