U trendu

Internet kroz utikač za struju

Potreba za brzim pristupom Internetu je pokrenula brojne projekte koji omogućavaju brži i sigurniji prenos podataka. U ovom trenutku postoji mnogo alternativa sporom i nesigurnom dial-up pristupu, pri čemu se brzine prenosa od više Mb u sekundi postižu satelitskim sistemom, pomoću optičkih kablova ili pomoću tehnologija koje na novi način koriste postojeće telefonsku mrežu (DSL).

U javnosti se mnogo manje pominje mogućnost pristupa Internetu pomoću obične utičnice za struju. Naime, tzv. power-line sistem omogućuje prenos podataka putem električnih kablova i standardne mreže za napajanje domova, pri čemu se, zajedno sa električnom energijom, prenose i podaci u gornjem frekventnom opsegu.

Prva testiranja ovakvog načina prenosa su sprovedena još 1997. godine, kada se na svetskom nivou pojavilo više kompanija koje rade na ovakvom projektu. Među njima se izdvaja Norweb, kompanija koja je deo United Utilities, britanskog giganta u oblasti elektroprivrede, gasa i telekomunikacija.

Iako su, tokom 1998. i 1999. godine, testiranja u 10 zemalja pokazala dobre rezultate, i uprkos činjenici da su postignute brzine prenosa do 2 Mbps, nova je tehnologija ostavljena po strani, u korist prenosa putem optičkih kablova ili DSL-a. Navodno, prenos putem postojeće elektro-mreže nije pokazao dovoljno prednosti u odnosu na ostale sisteme. S druge strane, takva tehnologija nije ni pokazala mane ili manjkavosti zbog kojih bi bila odbačena.

Uspešna testiranja power-line tehnologije su sprovedena u Velikoj Britaniji, SAD, Singapuru i Švedskoj, ali ni u jednoj od njih još uvek nije zaživela. Ovih dana će, po svemu sudeći, započeti uspešni „pohod“ u Nemačkoj, gde je Gornji dom Parlamenta odobrio zakon o pristupu Internetu kroz električne vodove. Ovakvom odlukom se nemačkoj elektroprivredi daje šansa da postane ozbiljni konkurent telekomunikacijskim kompanijama. Mnogi analitičari i predviđaju ugrožavanje dominacije telefonskih kompanija na polju pristupa Internetu, ali i ističu mogućnost da elektroprivreda povrati deo gubitaka zbog smanjene cene struje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.