U trendu

Internet mafija zarađuje na pandemiji gripa

Kriminalne grupe zarađuju milione dolara na virusu A (H1N1), prodajući lažne lekove protiv pandemijskog gripa preko Interneta, čime ugrožavaju zdravlje ljudi, upozorila je britanska firma za bezbednost softvera Sophos.
Ta firma je ove godine omela stotine miliona reklama za falsifikovane farmaceutske proizvode i lažne "apotekarske" sajtove, od kojih su se mnogi odnosili na antivirusne lekove, kao što je tamiflu, prenosi Rojters. U Sopfos-u tvrde da je baza mnogih kriminalnih grupa koje se bave internet trgovinom lažnim lekovima u Rusiji, a najviše mušterija za takve medikamente registruje se u SAD, Nemačkoj, Britaniji, Kanadi i Francuskoj. Kriminalne grupe često operišu na lažnim medicinskim veb-sajtovima pod imenom Canadian Pharmacy.
Utvrđeno je da mreža Glavmed, kojom se operiše iz Rusije, u proseku dnevno može da zaradi 16.000 dolara promocijom farmaceutskih sajtova. Kriminalci, međutim, mogu da operišu i na više udruženih mreža, tako da neki od njih na promociji lažnih lekova mogu da ostvare i 100.000 dolara zarade dnevno, tvrde u Sophos-u. Tamiflu je lek protiv virusa švajcarske kompanije Roche (Roš), koji protiv pandemijskog gripa preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (WHO), a drugi najpoznatiji lek te vrste je relenca (Relenza) kompanije GlaxoSmithKline.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.