U trendu

Internet u Avganistanu

Iako se o Internetu često govori kao o svetskom fenomenu, postoje države čiji stanovnici nikad nisu koristili Mrežu, niti znaju šta je to Internet. Broj ljudi na planeti koji nemaju kompjuter, niti su, makar elementarno, upoznati sa novim tehnologijama, nije mali, i često se priča i o digitalnom jazu, koji deli razvijeni Sever i siromašni Jug. Primer jedne od država koja ovih dana pravi prve korake na prodručju Interneta jeste Avganistan, opustošen ratovima, sankcijama, fundamentalističkom politikom, ali i „intervencijom“ Sjedinjenih Država.

Prvu mrežu mobilne telefonije Avganistan je dobio u aprilu ove godine, a ovih dana je kompanija zaslužna za to započela i sa davanjem Internet usluga i najavila otvaranje prvih Internet kafea u zemlji. Preduslova za masovni pristup Mreži nema, te će morati da prođe dosta vremena pre nego Internet postane šire prihvaćen. Naime, Avganistan skoro da i nema telekomunikacionu infrastrukturu, o čemu govori i podatak da u dvomilinskom glavnom gradu Kabulu postoji samo 12.000 ispravnih telefonskih linija.

O slaboj razvijenosti infrastrukture svedoči i činjenica da Avganistan u vreme vladavine Talibana i nije imao svoju telekomunikacionu mrežu, već se oslanjao na telefonski sistem susednog Pakistana. U to vreme, pristup Internetu postojao je samo u ograničenom broju ministarstava i ureda talibanskog režima. Pored njih, Mrežu su koristili i strane diplomate i mali broj predstavnika Ujedinjenih nacija, ali isključivo pomoću satelitskih telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.