Interplanetarni Internet

Nedavno je objavljen prvi dokument u kome se definišu pravci razvoja Interneta i van granica planete Zemlje. Potpisnik ovog projekta je i jedan od osnivača Interneta, Vinton Cerf, zaslužan za kreiranje TCP/IP protokola, zahvaljujući kome je moguća komunikacija između kompjutera vezanih na svetsku mrežu.

Plan da se Internet proširi i u svemir se, pre svega, odnosi na komunikaciju između Zemlje i Marsa, a u kasnijoj fazi i između ostalih planeta. Mars je prvi na redu, jer će, u narednim godinama, svemirska agencija NASA biti skoncentrisana na realizaciju misija ka „crvenoj planeti“. Vinton Cerf smatra da bi osnove „marsovskog“ Interneta mogle da budu postavljene već 2003. godine, za kada je NASA planirala dve misije na ovu planetu.

Iza dokumenta koji nosi naziv Interplanetary Internet: Architectural Definition, nalazi se organizacija Internet Engineering Task Force (IETF), koju sačinjavaju eksperti za izradu novih Internet standarda. Za potrebe interplanetarnog Interneta se trenutno razvijaju i novi protokoli kojima treba prevazići uočene probleme. Jedan od glavnih jeste savladavanje ogromnih daljina, gde, ponekad, nije dovoljna ni brzina svetlosti za optimalno funkcionisanje.

Drugi, ne manji problem, jeste pitanje finansiranja ovakvog projekta. Ipak, već se pojavljuju kompanije koje su za tako nešto zainteresovane – jedna od njih je i SkyCorp iz Alabame, koja će finansirati lansiranje i održavanje prvog orbitalnog web-servera. NASA bi, uz saradnju pomenute firme, trebala da ovako nešto realizuje do kraja godine, omogućujući hiljadama sajtova boravak u orbiti naše planete.

Korisni linkovi:

  • Internet Engineering Task Force
  • Interplanetary Internet (IPN): Architectural Definition
  • NASA“s Marsnet

    Srodne teme:

  • Marsovski Internet

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.