iPhone 6s zadao zadatak konkurenciji

Na domaćem tržištu su odskoro dostupni iPhone mobilni telefoni poslednje generacije, verzije 6S i 6S Plus, sa novim dvojezgarnim procesorom koji je 70 odsto brži od prethodnika što se može primetiti prilikom korišćenja uređaja, novom tehologijom ekrana u 4K rezoluciji i njegovom reagovanju na pritisak, sa opičkom stabilizacijom slika na kameri, otključavanjem aparata uz pomoć otiska prsta i sa kućištem od legure aluminijuma iz avio-industrije.

Ajfon 6S Plus se izdvaja dijagonalom ekrana od 5,5 inča (13,97 centimetara), što ga po veličini približava tablet računarima, sa displejom u Full HD rezoluciji, a procesor A9 ima dva jezgra i dvostruko je jači od Eplovog čipa prethodne generacije.

Oba modela se skoro ne razlikuju po izgledu, osim po veličini, ali je kućište, kako tvrdi proizvođač, izrađeno od nove legure aluminijuma koja se koristi u avio industriji i  otporna je na savijanje tela mobilnog telefona.

Ajfon 6S Plus ima optičku stabilizaciju slike, prednju kameru rezolucije od pet megapiksela i zadnjom od osam megapiksela po kvadratnom inču, uz podršku blica sa LED diodom.

Radna memorija od dva gigabajta omogućava Ajfonu 6S Plus da telefon radi bez zastoja ili problema, kao i unapređene kamere koje će pogotovo obradovati ljubitelje selfija, a brzini mobilnog aparata doprinosi i Eplov iOS operativni sistem.

Jedna od novosti u oba modela Ajfona je 3D Touć tehnologija, koja se manifestuje u reagovanju ekrana na jačinu pritiska prstima, jer se na taj način mogu menjati različite opcije unutar aplikacija.

Naprimer, ako jače pritisnete ikonu za određenu aplikaciju, dobićete meni njenih mogućnosti bez potrebe da ulazite u nju. Ako to učinite sa ikonicom za kontakte, jačim pritiskom se dobija lista osoba koju ste najčešće zvali i onda brzo možete  da ih pozovete.

Ukoliko jače pritisnete ikonicu za časovnik, vrlo brzo ćete moći da podesiti  alarm ili pokrenete štopericu.

Ta tehnologija je primenjiva i kod pretraživanja interneta i ona omogućava brz pogled na stranicu određenog linka i nema potrebe da je i stvarno otvarate u novom prozoru.

Ugrađena kamera ima objektiv od pet elemenata i optičkom stabilizacijom slike, sa automatskim izoštravanjem i prepoznavanjem lica, a osim fotografija moguće je snimati video klipove u 4K ili UHD rezoluciji (3840X2160 piksela) ili u FullHD rezoluciji u sloumoušn (usporenom) modu, tako što može da snima 60, 120 ili 240 kadrova u sekundi.

Telefon dolazi sa verzijama memorija od 16, 64 i 128 gigabajta i u zavisnosti koju verziju želite, razlikuje se i njegova cena, s tim što memoriju nije moguće proširiti sa memorijskom karticom, kao kod nekih drugih proizvođača.

Ugrađena baterija u modelu 6S Plus omogućava telefonu da izdrži jedan dan intenzivnijeg korišćenja, ali zanimljivo je da nju ne može vlasnik sam da zameni, već se to može učiniti samo u ovlašćenom servisu.

Eplovi noviteti predstavljeni su 9. septembra ove godine u San Francisku i američki gigant je tada obelodanio da je za samo tri dana prodato je 13 miliona Ajfona 6S i 6S Plus širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.