Izaberite melodiju na tuđem telefonu

Mogućnost da izaberete različite melodije na svom telefonu koje će biti povezane sa različitim osobama iz telefonskog imenika postala je standardna ponuda proizvođača mobilnih telefona; na taj način, i ne gledajući u ekran telefona, možete da znate ko vas zove. Međutim, mogućnost da odaberete melodiju na tuđem mobilnom telefonu kada pozivate tu osobu predstavlja novinu koja dolazi iz Južne Koreje.

Ovakav servis osmislila je firma WiderThan pre 15 meseci, i njime postigla ogroman uspeh: zaradu od 100 miliona dolara. Servis je naročito popularan među tinejdžerima, ali je sve više starijih korisnika koji žele da iznenade nekog izborom melodije. Da bi tako nešto bilo moguće, osmišljen je sistem kupovine melodije koji ne podrazumeva instaliranje na telefon, već se melodija nalazi na mreži. Na taj način, izbegnut je problem sa kompatibilnošću telefona – svaki telefon može da zvoni na izabran način, iako osoba koja se poziva nije instalirala melodiju na svoj aparat.

Sredinom iduće godine i evropski operateri počeće da nude ovakvu uslugu. Jedan od njih, britanski Adviweb, smatra da u Evropi korisnicima neće biti toliko zanimljivi aktuelni muzički hitovi, već zvučni odlomci iz filmova i glasovi poznatih glumaca, naročito komičara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.