Izašao BackOffice Server 2000

Microsoft je početkom marta izdao novu verziju svog softverskog paketa BackOffice Server 2000. Radi se o kompletnom softverskom serverskom rešenju za velike i srednje kompanije (cena paketa sa pet klijentskih licenci iznosi 4.000 dolara), koje u sebi obuhvata Windows 2000 Server, Exchange 2000 Server, SQL Server 2000, Internet Security and Acceleration Server 2000, Systems Management Server 2.0 i Microsoft Host Integration Server 2000.

Jedna od ključnih novina je funkcija MultiServer, koja omogućuje da se ceo paket ili neki njegov deo instalira na čak tri odvojena servera, što administratorima sistema omogućuje da prilikom održavanja mogu lakše da dodaju i zamenjuju softverske komponente.

Paket obuhvata i wizard za povezivanje na Internet, što olakšava konfigurisanje firewall-a i dozvola za pristup, Health Monitor 2.1, aplikaciju koja vrši automatski nadzor rada celog paketa, kao i Bayesian Troubleshooter, koji je u stanju da vrši heurističku analizu mnogih sistemskih problema i njihovo rešavanje.

Kad smo kod rešavanja problema, iz Redmonda nam stižu vesti i o alatima koji će se koristiti za optimizaciju Windows-a XP, čije je pojavljivanje zakazano za četvrti kvartal 2001.

Ovi programi, namenjeni detekciji grešaka u source kodu operativnog sistema i u iskompajliranim programima, demonstrirani su na stručnom skupu održanom početkom marta.

Jedan od predstavljenih alata je Vulcan, koji je MS počeo da koristi još 1998, a koji je u prvom periodu bio korišćen za optimizaciju binarnih fajlova dobijenih kompajliranjem izvornog koda, da bi početkom 2000. bila napravljena nova, poboljšana verzija koja omogućava ispravljanje grešaka u navedenim fajlovima i tokom njihovog samog izvršavanja. Ovo poboljšanje izvedeno je istovremeno sa razvojem XP verzija Windows-a i Office-a.

Program Vulcan funkcioniše u sadejstvu sa modulom Magellan, u koji Vulcan smešta sve podatke koje treba analizirati. Korišćenjem ove dve alatke moguće je sa velikom preciznošću doći do mnogih podataka o sistemu: od procene performansi do poređenja brzine rada različih delova programa.

Istom prilikom predstavljeni su i poboljšani alati Prefix i Prefast koji se koriste za ispravljanje grešaka u izvornom kodu. Microsoft namerava da, verovatno na radost proizvođača softvera, uskoro objavi i freeware verziju Prefast-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.