Izdata Standardna osnova Linux-a

Jedna od najozbiljnijih boljki softvera otvorenog izvornog kôda je, svakako, često nedovoljan stepen kompatibilnosti među različitim verzijama, distribucijama, izdanjima… To je, ujedno, i jedan od uzrokâ koji znatno otežavaju razvoj aplikacija za Linux. Upravo zbog toga, da bi se obezbedilo da aplikacije rade na isti način pod svim verzijama Linux-a, Grupa za slobodne standarde (Free Standards Group) je nedavno objavila prvu specifikaciju Standardne osnove Linux-a (Linux Standard Base, LSB).

Programeri aplikacija koje treba da rade pod Linux-om, naročito oni koji prave razne specijalizovane aplikacije, imali su često velikih teškoća pri pokušajima da jezgro svojih proizvoda “nateraju” da radi sa Red Hat-ovom distribucijom Linux-a, koja je najšire prihvaćena kao neka vrsta standarda, kao i sa distribucijom kompanije TurboLinux. Usled toga se događalo da i neke aplikacije koje su pokazivale velike razvojne mogućnosti i bile potencijalno vrlo korisne i upotrebljive, nikad ne budu šire prihvaćene niti zažive među korisnicima Linux-a.

Zbog svega toga, LSB 1.0 upravo i predstavlja važan korak u uspostavljanju svojevrsnog skupa smernica koji će programerima omogućiti da prave aplikacije izvršive pod nekoliko glavnih verzija Linux-a, a i šire.

Del Krandel, programer u jednoj velikoj hjustonskoj naftnoj kompaniji, tim povodom kaže: “Nadam se da će se nekoliko vodećih distribucija složiti u vezi sa ovom specifikacijom, jer mi to daje veću fleksibilnost u prilagođavanju različitim verzijama Linux-a kad se ukaže potreba, a istovremeno uliva i preko potrebno poverenje u ujedinjeni programerski front protiv Microsoft-a”.

Cilj LSB-a je da se utvrde svi ključni tehnički delovi Linux-a. LSB, u suštini, definiše sistemski interfejs za kompilovane aplikacije, kao i osnovno okruženje koje će podržavati instalacione procedure.

Specifikacija LSB se sastoji iz dva dela: prvi opisuje delove interfejsa koji ostaje neizmenjen bez obzira na hardversku konfiguraciju, dok drugi opisuje delove koji su distinktivni za određenu arhitekturu procesora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.