Ja, Robot

Japan je „zemlja izlazećeg Sunca“, ali i zemlja koja je, u najvećoj meri, oblikovala i usmeravala tehnološke trendove u XX veku. Ogroman i nezadrživ uspon u ovoj oblasti je započeo sa automobilskom industrijom, a nastavio se i u ostalim granama industrije i tehnologije. Paralelno sa proizvodnjom automobila, Japanci su razvijali i industrijske robote koji su na pokretnim trakama zamenjivali ljude i obavljali jednolične i naporne poslove. Robotika je postala još jedna oblast u kojoj ova zemlja prednjači, u poređenju sa ostatkom sveta.

Pored industrijske primene, roboti su pronašli svoje mesto i u oblasti zabave, koja je postala još jedna značajna grana japanske privrede, vrlo unosna i sa velikim udelom u izvozu ove zemlje. Uprkos razvoju tehnologije, roboti nisu pronašli svoje mesto u svakodnevnom životu, na način kako je to opisano u naučno fantastičnim novelama ili predviđanjima naučnika i laika. Ali, XXI vek je pravo vreme za otpočinjanje nove faze u oblasti robotike, s obzirom na veliku procesorsku snagu današnjih komjutera, minijaturizaciju tehnike i razvoj na polju veštačke inteligencije.

Uvod u novo doba je pretstavljao Robodex, svojevrsni sajam robotike, na kojem su bila prikazana nova dostignuća, ali pre svega iscrtane mape budućih projekata u ovoj oblasti. Izložba u Jokohami je promovisala novu orijentaciju kibernetičara ka robotima koji bi služili ljudima u svakodnevnom životu i koji bi izgledali, ponašali se i radili „ljudskije“. U japanskom društvu koje ima vrlo nizak prirodni priraštaj i koje je, u sve većoj meri, društvo starih osoba, posebna je pažnja posvećena razvoju robota koji bi se brinuli o starijima, pravili im društvo ili obavljali poslove na odeljenjima pojačane i intenzivne nege. Jedan od prikazanih prototipova je robot koji na mestu gde su „oči“ ima ugrađene kamere koje mu pomažu da „vidi“ ljudsko biće i reaguje na njega. Prvi koraci u personalizaciji robota i ostvarivanju interakcije između ljudi i „mehaničkih saputnika“. Veliki napredak na polju prepoznavanja govora je takođe vrlo bitan za ovakva nastojanja i istaknut kao element koji će umnogome unaprediti ljudsko-robotske „odnose“.

Bez obzira na teške (i trapave) prve korake koji se u ovoj oblasti izvode, Japan smatra da će komercijalna primena robota postati još jedan važan segment njihove privrede i čak zauzeti mesto koje danas pripada pripada automobilskoj industriji.

Srodne teme:

  • Roboti-žabe na Marsu
  • Majmun snagom misli pokreće robotsku ruku

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.