Java Masters 2005

Ljubitelji mobilnih telefona i Java aplikacija na njima moći će da oprobaju svoje sposobnosti na trećem takmičenju Java Masters 2005. Organizatori tog međunarodnog takmičenja su kompanije Siemens Communications i Sun Microsystems. Učesnici se prijavljuju preko web strane Java Masters-a korišćenjem aplikacija Siemens Mobility Tool Kit (SMTK) i Sun One Studio. Svečano proglašenje i dodela nagrada pobednicima biće organizovano na konferenciji „The Games Convention Developer Conference“, koja se održava 16. i 17. avgusta u Lajpcigu.

O pobednicima na ovom takmičenju odlučivaće žiri sastavljen od tehničkih i marketinških stručnjaka iz dve kompanije koje takmičenje organizuju i finansiraju. Prema propozicijama, takmičari bi trebalo da kreiraju Java aplikacije za najnovije mobilne telefone kompanije Siemens koji ih podržavaju, a to su modeli CX70, S65 i M65. Kod modela CX70 očekuje se dizajn 3D aplikacija, u slučaju modela S65 najatraktivnije su Bluetooth aplikacije, dok je kod modela M65 najzanimljivija dodatna oprema za zabavu korisnika.

Takmičenje je zvanično otpočelo 15. januara, a trajaće do 15. maja ove godine. Odvija se u dve kategorije – za studente i profesionalce. Posle 15. maja biće izabrano po deset najboljih aplikacija u obe kategorije. One će od 15. juna biti predstavljene na web stranama Java Masters-a. Posetioci sajta imaće četiri nedelje vremena da svojim učešćem (glasanjem) pomognu u izboru najboljih aplikacija. U obe kategorije biće odabrane i nagrađene po tri aplikacije. Kriterijumi pri izboru biće kvalitet aplikacije, jednostavnost korišćenja i mogućnost praktične primene.

Pored priznanja za najbolje aplikacije, njihovi autori dobiće i vredne nagrade. Prva nagrada u obe kategorije podrazumeva kompletne troškove boravka nagrađene ekipe na konferenciji u Lajpcigu i jedan ekskluzivni Siemens-ov mobilni telefon visoke klase, a u profesionalnoj kategoriji obuhvata i pet vaučera za testiranje radi dobijanja sertifikata za Java aplikacije za mobilne telefone („Unified Testing Initiative“) u iznosu do 400 dolara. Drugu nagradu daje Sun Microsystems – mala Sun Java radna stanica, a u profesionalnoj kategoriji i tri test vaučera do 400 dolara. Treća nagrada je opet Siemens-ov mobilni telefon visoke klase i za profesionalce dva test vaučera u istom iznosu kao i u prethodnim slučajevima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.