U trendu

Jedinstvena kompjuterska mreža australijskih škola

Australijska država Viktorija i njen Sekretarijat za obrazovanje preduzeli su ambiciozan projekat bežičnog umrežavanja više od 1.600 škola širom te države. Projekat se pokreće u okviru već postojećeg projekta WiNS (Wireless Networks for Schools), u koji će se uložiti šest miliona australijskih dolara. Na taj način će veliki broj australijskih škola biti povezan u jedinstvenu kompjutersku mrežu koja će im omogućiti neprekidnu komunikaciju i razmenu podataka i informacija.

Testiranje ovog projekta otpočelo je avgusta prošle godine u dve škole. Zatim je prošireno i još uvek traje u 11 osnovnih i srednjih škola. Škole koje već imaju svoju mrežnu infrastrukturu lako će se priključiti ovoj bežičnoj mreži. Ona će biti vrlo pogodna za korišćenje ne samo stonih već i laptop računara u bilo kom delu učionice ili školske zgrade. Komuniciranje je u tom slučaju moguće, zavisno od primenjenog standarda bežične tehnologije, na rastojanja čak i do stotinak metara u odnosu na glavni mrežni uređaj.

Ova mreža povezaće ovako velik broja škola na dosta širokom prostoru instaliranjem više od 9.000 pristupnih tačaka. Za početak, koristiće je nastavno i administrativno osoblje u školama. Svakako, u određenim okolnostima i potrebama, ona će biti dostupna i učenicima uz časove nastave iz određenih predmeta i kroz različite slobodne aktivnosti. Projekat bežične kompjuterske mreže trebalo bi da bude u potpunosti završen u maju ove godine.

Realizacija kompjuterske mreže poverena je kompaniji Cisco Systems, jednoj od najpoznatijih i najeminentnijih u proizvodnji uređaja i mrežne infrastrukture za kompjuterske mreže. Ugovor sa ovom kompanijom već je potpisao Sekretarijat za obrazovanje države Viktorija. Pored ove kompanije, u realizaciju kompjuterske mreže po školama uzeće učešća u različitim domenima i mnoge druge kompanije, tako da će ih ukupno biti uključeno oko 130.

Komuniciranje u okviru ove mreže obavljaće se bežičnom WiFi tehnologijom po standardima 802.11a/b/g i 802.1x. Svaka od škola dobiće poseban uređaj za pristup toj mreži, kao i odgovarajući softver. Uređaji za pristup su moduli (terminali) serije Cisco Aironet. Softverske aplikacije koje idu uz njih omogućiće centralizovanu organizaciju rada i nadgledanje čitave mreže radi što efikasnijeg korišćenja i što veće bezbednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.