U trendu

Jeftin Skype mobilni telefon

Veliku pažnju svetske javnosti, čak i komentar na BBC-ju, privukao je novi mobilni telefon 3-Skypephone, koji se na tržištu pojavio početkom novembra. Može se reći da tolika pažnja iznenađuje, s obzirom na to da on izgleda sasvim obično. Ono što privlači pažnju svakako je reč Skype, koja se pojavljuje kao deo njegovog naziva i koja je asocijacija na najjeftinije telefoniranje i razgovore sa sagovornicima širom sveta.
Kao što rekosmo, telefon izgleda sasvim obično, osim velikog Skype tastera po sredini. Iznad njega je ekran s dijagonalom dva inča, rezolucijom 176 x 220 piksela i 262.000 boja. Tastatura je standardnog oblika. Po dimenzijama i dizajnu to je monoblok model srednje veličine – 100 x 44 x 14 mm i 86 grama. Izrađuje se u tri boje – u kombinaciji plave i bele, bele i ružičaste i potpuno crn. Napaja se baterijom koja obezbeđuje 4,5 sati razgovora i 13 dana rada u režimu čekanja, što je odlično s obzirom na njegovu primenu.
Ovaj mobilni telefon skromnog izgleda podržava GSM mreže na frekvencijama 900 i 1.800 MHz, GPRS i UMTS (3G) tehnologiju na 2.100 MHz. Ima ugrađenu kameru rezolucije 2 megapiksela (posebna kamera za video pozive ne postoji), podršku za bežičnu Bluetooth tehnologiju i slot za memorijsku karticu microSD (uz uređaj se isporučuje sa 256 MB). Softver obuhvata multimedijalni plejer, web browser i Skype aplikaciju. Opcija jeftinog Skype telefoniranja vrlo je jednostavna, tako da i pravi početnici mogu lako da se snađu. Treba samo pritisnuti Skype taster i ona će se aktivirati.
Pored skromnog izgleda, ovaj telefon krasi i vrlo skromna cena. On košta oko 50 funti, a u slučaju sklapanja postpejd ugovora s mobilnim operaterom dobija se besplatno uz mesečnu pretplatu od 12 funti. Ovi uslovi odnose se na Veliku Britaniju, ali je ponuda i u drugim zemljama vrlo slična. Po izjavi predstavnika kompanije neobičnog naziva „3“, telefon se već nalazi u prodaji i u Australiji, Austriji, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Hongkongu.
Povoljnost cene 3-Skypephone-a je izuzetna, posebno s obzirom na činjenicu da se VoIP razgovori ovde obavljaju direktno, dok se niska cena ostalih modela VoIP uređaja zasniva na jeftinom pristupu Internetu preko WiFi veze. Zanimljivo je da je ovaj telefon lansiran samo nekoliko dana pre novog Apple-ovog iPhone-a. Mada ne pripadaju istoj kategoriji uređaja, ipak će izvestan broj korisnika dati prednost onom jeftinijem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)