U trendu

Još jedan mobilni za dve SIM kartice

Kompanija Samsung uvrstila se u red malobrojnih proizvođača mobilnih telefona koji imaju podršku za dve SIM kartice. Veliki je broj korisnika mobilnih telefona kojima je ta mogućnost potrebna, s obzirom na vrlo povoljne ponude mobilnih operatera nastale u konkurentskoj borbi za osvajanje tržišta. Samsung-ov telefon s ovom mogućnošću je Samsung SGH-880, mada se u skladu sa svojom ekskluzivnom funkcijom češće naziva Samsung DuoS.
Na prvi pogled ovaj telefon izgleda sasvim obično, s prepoznatljivim Samsung-ovim dizajnom kliznih modela i dimenzijama 104 x 51 x 19 mm. Ekran mu je dijagonale 2,3 inča i rezolucije 240 x 320 piksela, a ugrađena kamera s autofokusom ima tri megapiksela. Ni ostale uobičajene funkcije nisu izostavljene – FM radio, multimedijalni plejer, slot za microSD, stereo Bluetooth i USB priključak. Baterija mu je nešto snažnija nego obično, s obzirom na to da korišćenje dve SIM kartice zahteva veću potrošnju. Ona je kapaciteta 1.200 mAh, dok se obično koriste baterije sa 800 mAh.
Samsung DuoS se može koristiti na svim opsezima GSM mreže i za slanje podataka GPRS i EDGE tehnologijama. Ne podržava 3G mreže, ali se zato s njegove zadnje strane otvaranjem poklopca nailazi na prostor za dve SIM kartice. Obe kartice mogu biti aktivne u isto vreme. Korisnik može izabrati kombinaciju koja mu najviše odgovara – dve SIM kartice u istoj ili različitim mrežama, jednu SIM karticu za mobilne mreže neke strane zemlje koju često posećuje, a drugu za razgovore u svojoj zemlji, ili da jednu karticu koristi za razgovore, a drugu za slanje podataka. U svakom slučaju, svaka od kombinacija će ga spasti potrebe da nosi dva mobilna telefona.
Korisnički interfejs za pristup jednoj ili drugoj kartici veoma je jednostavan. Korisnik treba samo da na ekranu aktivira SIM1 ili SIM2 opciju. Prelaz s jedne kartice na drugu je automatski, a za svaku karticu može se podesiti različit zvuk zvona, oglašavanje poruka i drugo. Cena ovog mobilnog telefona koji vredi za dva iznosi oko 510 evra (bez taksi i poreza). Može se reći da je relativno skup, ali, s obzirom na to da zamenjuje dva telefona, visina cene mu se može oprostiti. Na svim aktuelnim tržištima on će se pojaviti do kraja 2007. godine. Pretpostavlja se da će 2008. godina biti godina u kojoj će i mnogi drugi proizvođači napraviti svoje verzije mobilnih telefona za dve kartice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.