Kako će izgledati roboti budućnosti?

Ako ovo pitanje postavite istraživačkom timu sa Dartmough koledža u New Hampshire-u, SAD, najverovatnije ćete dobiti odgovor – „kao Transformersi“. Zaista projekat na kome radi ova grupa naučnika podseća na crtanu seriju u kojoj se pojavljuju roboti sposobni da menjaju svoj oblik, prilagođavajući ga trenutnoj situaciji i zadacima.

Današnji roboti imaju nepromenljiv oblik i običnu jednu ili par funkcija koju mogu da obavljaju. Roboti budućnosti će biti sastavljeni iz hiljada elemenata koji će moći da menjaju svoje pozicije i stvaraju nove oblike, prilagođene funkciji koja je trenutno potrebna. Profesor Daniela Rus i njene kolege koje na ovakvom projektu rade, tvrde da bi ovakvi roboti mogli da postanu stvarnost za najviše 50 godina i da će robotika morati da se razvija u tom pravcu jer su mogućnosti današnjih „mehaničkih pomoćnika“ previše ograničene.

Elementi koji bi sačinjavali „transformerse“ bi morali da budu mikroskopske veličine i predstavljali bi „pametne“ jedinice opremljene svojim sopstvenim procesorima koji bi kontrolisali odnose sa „susedima“, kreirajući stanja povezano – odvojeno. Centralni sistem kontrole kod ovakvih robota ne bi mogao da kontroliše kompleksnu interakciju elemenata, pa je stvaranje „pametnih“ blokova najteži i najvažniji zadatak u ovom projektu.

Za početak, istraživački tip radi na prototipu kod koga bi sastavne jedinice bile mnogo veće od onih koje će biti ugrađene u buduće robote i, umesto mikroskopske veličine, biće to elementi sa stranicama dugim par santimetara. Na slici možete videti skice takvih prototipova, početnih koraka u kreiranju „transformersa“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.