U trendu

Kako formirati sopstvenu mailing listu?

Kreiranjem e-mail mailing liste, možete odaslati jednu e-mail poruku na više adresa odjednom (manjoj ili većoj grupi primalaca). Formiranje liste nije loš način za komunikaciju sa mnogobrojnom rodbinom, ili sa vašim saradnicima, ili sa ljudima sa kojima imate neki zajednički interes ili diskusionu temu. Jedna od mnogobrojnih osobina koje poseduje e-mail su i polja CC i BCC, ovo prvo polje služi za navođenje e-mail adresa dodatnih primalaca iste poruke, a drugo polje služi istoj svrsi samo što primaoci date poruke neće moći da vide i adrese drugih primalaca. Korišćenje polja BCC je poželjno iz dva razloga. Prvi, svaki primalac date poruke neće morati da scroll-uje celu listu primalaca da bi došao do sadržaja poruke, a drugi razlog je taj da ovim čuvate privatnost osoba koje se nalaze na vašoj mailing listi. Za kreiranje same liste postoji više načina, a mi ćemo vam prikazati onaj najlakši. Zato, sledite sledeće korake:

  1. Sakupite e-mail adrese vaših prijatelja ili saradnika na jedno mesto.
  2. Porenite vašu aplikaciju za e-mail i snimite gornje adrese kao grupu adresa. Pronađite funkciju u vašoj aplikaciji koja se naziva Address Book, Contacts ili Nicknames. Dajte naziv novoj grupi i unesite e-mail adrese svih primalaca, odvojene zarezom ili tačka-zarezom. Kliknite na kraju na „Save“. Određeni e-mail klijenti (programi) zahtevaju pre formiranja grupe primalaca (i ubacivanja adresa u grupu), da unesete sve e-mail adrese pojedinačno.
  3. Otvorite novu e-mail poruku (new message) i adresirajte je na sebe. U polje „To:“ unesite vašu e-mail adresu.
  4. Unesite naziv poruke (subject) i sam sadržaj.
  5. U polje „BCC (blind carbon copy)“ unesite neku grupu e-mail adresa. Većina e-mail klijenata dozvoliće vam da direktno iz adresara automatski ubacite grupu primalaca. Ukoliko ovo nije moguće, jednostavno funkcijom copy-and-paste iskopirajte sve e-mail adrese u polje „BCC“.
  6. Kliknite na „Send“. Originalna e-mail poruka će biti poslata na vašu adresu (polje „To:“), a istovremeno će svakom članu grupe biti odaslana ista e-mail poruka.
Jedno upozorenje, da vas ne bi optužili za tzv. „spam“ (slanje neželjenih poruka), u vaše grupe primalaca ubacite samo neophodne adrese.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.