U trendu

Kako izabrati digitalnu kameru? (I deo)

Osnovno pitanje koje sebi treba da postavite kada krećete u nabavaku digitalne kamere jeste: "U koje svrhe ću koristiti kameru?" Neke od digitalnih kamera na tržištu sposobne su za produkciju visokokvalitetnih slika, koje se čak mogu koristiti i u štampanim medijima (u prepress svrhe) – mada su one mnogo skuplje od ostalih i mnogo su komplikovanije za upotrebu, dok su neke druge kamere kao stvorene (sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta) za kreiranje fotosa koji će služiti za PowerPoint prezentacije ili za web.

Ipak, kod nabavke digitalnog aparata potrebno je imati u vidu četiri osnovna parametra. U ovom prilogu krenućemo od prvog, a u sledećem ćemo obraditi druga tri:

  • Kvalitet slike: To je ono na šta se pozivaju proizvođači ovih kamera kada spominju sve te megapiksele (milione piksela) koje kamera može da proizvede. Ovim brojem oni predstavljaju ukupni maksimalni broj obojenih tačkica (piksela, tj. osnovnih elemenata svake digitalne slike) koji može biti snimljen unutar jedne slike. Jasno je da veći broj piksela koji kamera može da zabeleži automatski znači i dobijanje finijih detalja na slici. Možda ćete misliti, "Želim najviši mogući kvalitet", ali recimo za web ili PowerPoint prezentacije neće vam biti potrebna megapikselna kamera. Za ovakve svrhe biće vam dovoljna i kamera koja snima u rezoluciji 640 puta 480, što znači 307.200 piksela po fotosu. Takođe, treba da znate i to da su kamere visoke rezolucije veoma skupe, tako da ako nabavite ovu kameru i koristite njene produkte samo za prikaz na ekranu (prezentacije), većina detalja će biti nepotrebno bačena (kao i vaš novac).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.