Kako je grom ubio 300 irvasa?

Više od 300 mrtvih irvasa pronađeno je nedavno u Norveškoj. Kako sumnjaju svetski stručnjaci, nesrećne životinje ubio je – grom. Mnogi ljudi koji su videli slike i snimke ove nesreće nisu, međutim, ubeđeni da je jedan udar električnog naboja mogao da izazove takvu štetu. Zbog toga se na društvenim mrežama pojavila izvesna doza neverice da je tako nešto uopšte moguće.

Kako je udar groma mogao da napravi takvu štetu, zapitali su se mnogi. Po nekima, vanzemaljci su krivi za sve, drugi pak smatraju da je ovo božja kazna. Međutim, oglasili su se i naučnici.

„Munja ne udara u jednu tačku, ona pogađa mesto u širem radijusu”, rekao je za „Njujork tajms” Džon Jensenijus, specijalista za bezbednost od udara groma američke Nacionalne meteoreološke službe.

„Blic koji čovek vidi udara u jednu tačku, ali munja zrači na površini zemlje i to je veoma smrtonosno”, objašnjava naučnik.

Moguće je da je direktan udar pogodio jednog ili dva irvasa, ali pokolj je izazvalo električno pražnjenje pri tlu koje je „tražilo” dalju putanju. U ovom slučaju – travu i četiri noge ovih životinja.

„Elektricitet bi u ovom slučaju prolazio preko jedne noge kroz telo, dok se srce ne bi zaustavilo, pa do druge noge, naravno, gotovo u jednom trenutku”, pojašnjava on.

Isto bi moglo da se desi i ljudima, ali životinje su ranjive zato što imaju više nogu, te je veća razdaljina između njih. Što je veća udaljenost između udova, veća je šansa da će elektricitet prolaziti kroz njih, a električni naboj biti snažniji.

Kako su irvasi bili u krdu, po uverenju Jensenijusa, nisu morali da se fizički dodiruju kako bi se elektricitet proširio kroz njihova tela. Trebalo je da samo dodiruju zemlju na prostoru između 50 i 80 metara. Svi irvasi, njih 323, preminuli su od srčanog udara, kao u filmovima naučne fantastike.

On je dodao da je jedino neobičan broj usmrćenih životinja, ali ovo nije usamljen slučaj u svetu. Najveći broj pomora krupne stoke od udara groma, po Ginisovoj knjizi rekorda, iznosi 65. Međutim, pojavili su se nepovezani slučajevi različitih životinja – u Kini je ista nesreća zadesila 53 svinje i 143 koze, u Škotskoj 16 bikova, dok je najveći broj zabeležen u Juti, gde je u dva udara groma život izgubilo 650 ovaca.

Grom je opasan i po ljude. U junu ove godine u Indiji, od ovog prirodnog fenomena, preminulo je 70 ljudi. Dve devojčice iz Srbije nedavno su tragično preminule od udara groma.

Specijalista Džon Jensenijus savetuje da slučaj „irvasi” treba da bude važna lekcija ljudima i poručuje: „Ako će vani od groma pući, bež’te svojoj kući.”

(Lazar Lukić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.