Kako podeliti jedan kompjuter na više ukućana?

Jugosloveni još nemaju standard kakav imaju zapadni Evropljani ili Amerikanci, pa u skladu sa tim najčešće na jedno domaćinstvo dolazi najviše jedan PC kompjuter (a o Internetu i da ne govorimo – pristup ima samo 2,2% stanovnika). Zbog ovakve realnosti, uputićemo vas kako da, kod kuće ili na poslu, organizujete rad više korisnika na jednom kompjuteru.

Svaki od korisnika (jednog kompjutera) može da personalizuje gotovo sva podešavanja u vezi osnovnog Windows interfejsa, pa tako na primer, možete postaviti svoju omiljenu sliku na desktop tako da svaki put kada se logujete (log-in) na kompjuter, videćete vašu omiljenu pozadinu. Da bi više vas moglo da koristi isti kompjuter, potrebno je da ih dodamo kao user-e (korisnike), preko Control panel-a. Kada se novi korisnik sledeći put bude ulogovao (priključio), i uneo odgovarajuće korisničko ime (username) i lozinku (password), moćiće da personalizuje desktop, ikonice, pozadine, menije i sl. Za promenu korisnika, tj. kada jedan korisnik završi rad, potrebno je samo odlogovati se (log-off), preko prečice „Start> Log Off „, i kompjuter će biti spreman za novog korisnika.

Za dodavanje više korisnika na jedan kompjuter potrebno je da uradi sledeće:

  1. Prvo proverite da li je za „Primary Network Logon“ podešen „Windows Logon“ ili „Microsoft Family Logon“. Ovo ćete proveriti preko dijalog prozora koji ćete pozvati prečicom „Start> Settings> Control Panel> Network“. Na kartici „Configuration“ proverite listu „Primary Network Logon“.
  2. Sada možete dodati novog korisnika, u „Control Panel“-u dvostruko kliknite na ikonicu „Users“ da bi pokrenuli wizard za kreiranje novog korisnika. Prvo ćete biti upitani za korisničko ime (username), a zatim i za lozinku (password).
  3. U narednom koraku ponudiće vam se izbor onoga što možete podesiti za svoje potrebe (personalizovati). Imate mogućnost da izvršite podešavanja od Desktop-a, do foldera „My Documents“.
  4. Na kraju samo kliknite na „Finish“.
Kada smo dodali sve korisnike, možemo preći na lična podešavanja za svaki nalog:
  1. U „Control Panel“-u dvostruko kliknite ikonu „Users“.
  2. Kliknite na ime korisnika kojem želite da promenite podešavanja, i zatim kliknite „Change Settings“.
  3. Ispratite sve instrukcije do kraja podešavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.